Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-29

Stjärnans hyllning – av ränta-på-ränta-effekten: ”Enkel ekvation som gör dig rik”

wysiwyg_image

Carl Nassib försöker tackla motspelaren i NFL. Bildkälla: Carl Nassibs Instagram-konto.

NFL-spelaren Carl Nassib tjänar nära 30 miljoner kronor per år.  Men han ser det som givet att leva sparsamt, investera på börsen för en bättre framtid – och att lära sina lagkamrater att förstå ränta-på-ränta-effekten. – Det är galet, säger han till CNBC.

Carl Nassib är en framgångsrik, amerikansk fotbollsspelare.  

Han spelar som försvarare för NFL-klubben Tampa Bay Buccaneers och har insett vikten av att se livet efter karriären genom att leva efter en strikt månadsbudget och att spara på börsen. 

Carl Nassbib lever efter två enkla principer, att leva under sina medel och att investera sina pengar för framtiden med metoder som finns tillgängliga för gemene man. 

– Jag ville inte betala någon för att förvalta mina egna pengar. Därför tog det ett tag att komma igång, men jag lärde mig, säger han till CNBC. 

LÄS MER: NFL-stjärnan utbildar unga i sparande

Håller på sina principer

Carl Nassib tjänar 2,73 miljoner dollar (ca 26 mkr) per år – men lever efter en strikt månadsbudget. Under säsongen är budgeten 3 500 dollar (33 000 kr) som ska täcka mat, hyra och räkningar. När det inte är säsong är den aningen högre och uppgår till 5 500 dollar (52 000kr) för att den innefattar mer nöjesresor. 

Det ska även tilläggas att får han många måltider av Tampa Bay Buccaneers under säsongen.

– Jag försöker att behålla 400 – 500 dollar (3800 - 4800 kr) till diverse utgifter, allt annat är inräknat. 

LYSSNA PÅ: "En given uppköpskandidat"

Han lär sina lagkamrater om ränta-på-ränta och försöker få dem att förstå hur mycket deras pengar kan öka i värde om de är beredda att inte bränna hela lönen på lyx. 

– Det är den enklaste ekvationen som gör dig rik. Det är galet. 

Eftersom det finns flera exempel på problem bland många amerikanska idrottsstjärnor som inte har några pengar kvar kort efter karriärens slut, speciellt bland NFL-spelare, tycker han att det är en viktig läxa att få ta del av. 

– Det handlar om att förstå dina köpvanor och förstå hur du lever under dina medel. Fler och fler NFL-spelare gör det varje dag, avslutar Carl Nassib.

Författare Jakob Palmgren