Aktiespararna

Stjärnans vinnarråd på börsen: ”Det är nyckeln”

Av Jakob Palmgren
4 november 20193 min lästid
Jonas Björkman är en av Sveriges genom tiderna bästa tennisspelare och har spelat in över 100 miljoner kronor. Men han är noga med att det gäller att hantera sina pengar rätt – trots att slantarna kan tyckas stora eller nästan oändliga även som elitidrottare. – Bra rådgivning är nyckeln till en framgångsrik aktieresa.

Jonas Björkman, 47, tillhör skaran av Sveriges absolut bästa tennisspelare genom tiderna. Totalt har han 60 titlar. Bara sju mindre än självaste Björn Borg. Han har varit rankad som etta inom dubbeln men även topp fem som singelspelare i världen.

Som aktiv elitidrottare tjänar du ofta mycket pengar men har en betydligt kortare karriär än de flesta yrkesverksamma. Jonas Björkman tänkte knappt på pensionen när han spelade. Han konstaterar i stället att den vinnande vägen är att ha bra folk i sin omgivning som förmögen idrottsstjärna.

– Bra rådgivning är nyckeln för en framgångsrik aktieresa, säger Jonas Björkman till Aktiespararen.

Han gör en jämförelse med sin aktiva karriär gällande sparande och investerande.

– Aktier är lite som idrott. Man lär sig av förlusterna och blir bättre av dem.

Pengarna i tennisen ser ut att vara en hel del om du tittar på inspelade pengar, lägg därtill sponsorintäkter. Men Jonas Björkman menar att det inte är hela sanningen.

– De inspelade pengarna speglar inte nettovinsten då du som tennisspelare är som en egenföretagare och har väldigt mycket utgifter.

Vägen till toppen är inte glamorös. Det är svårt att överleva utanför topp 100 och du lägger mycket tid och pengar på träning och resor.

MISSA INTE: Robin Söderlings bästa aktietips (https://www.aktiespararna.se/nyheter/stjarnans-basta-borstips-laga-pe-tal-och-direktavkastning)

Till skillnad från fotboll eller andra lagsporter är inte inkomsten garanterad i vissa sporter.

– Tennis och golf är prestationssporter. Spelar du bra fortsätter pengarna att rulla in. Men slutar du att prestera får du inte betalt, säger Jonas Björkman, och fortsätter:

– Du ligger ett par miljoner back redan innan säsongen drar igång.

Det här är ZBF

Kände, och aktieintresserade, artisten Måns Zelmerlöv grundade stiftelsen ZBF 2013. Han och Jonas Björkman delar viljan att hjälpa människor att få bättre förutsättningar och släppa fram sin potential. Jonas Björkman hoppade på och de startade insamlingar med sång och tennis. Tillsammans med Måns Zelmerlöv bygger de för framtiden i Kenya och Uganda genom att framställa skolor och sjukhus.

– När folk skänker pengar tycker vi att det är viktigt att de vet varför och vad deras pengar bidrar till.

De kan visa upp att alla pengar har gått till skolor. Deras styrelse har inga arvoden utan alla pengar ska hjälpa människorna i dessa utsatta områden.

FAKTA

Det här är Jonas Björkman

Ålder: 47 år.

Född: 1972 i Alvesta, Småland.

Bor: Saltsjöbaden, Stockholm.

Proffs sedan: 1991.

Karriärslut: 2008.

Titlar: 60 (dubbel och singel) 9 Grand Slam, Dubbel.

Högsta ranking: 1 (dubbel, 9 juli 2001), 4 (singel, 3 november 1997).

Inspelade prispengar: Cirka 14,5 miljoner dollar.

Karriärfacit: Dubbel: 712–307, Singel: 414–362.

I dag: Driver Zelmerlöw & Björkman Foundation tillsammans med Måns Zelmerlöv och är ägare av bolaget PDL Center, kommenterar tennis för Discovery Channel och är tränare för Mirjam Björklund som är en tennistalang.

Intervjuer

Dela med dig