Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-06

Stjernholm om Industrivärdens rabatt: ”Handlar om förtroende”

wysiwyg_image

Industrivärdens vd Helena Stjernholm medverkade på Aktiespararnas Börskväll på Hotel Rival. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

Industrivärden hade ett tufft 2018 och aktien handlas med kraftig rabatt.
Investmentbolagets vd vet vad som krävs för att vända trenden.
– Om vi ökar vårt substansvärde över tid kommer kursen att följa med, säger Helena Stjernholm på Aktiespararnas Börskväll.

Fjolåret var av tuffare karaktär för investmentbolagsklassikern Industrivärden.

Den konjunkturkänsliga portföljen tog stryk av höstens oro för en nedgång.

– Vi hade ett fantastiskt fint avstånd till SIXRX (Stockholmsbörsens jämförelseindex) både 2016 och 2017, men 2018 gick det betydligt sämre, säger vd Helena Stjernholm.

Aktien handlas med en substansrabatt, vilket innebär att investmentbolagets aktie handlas lägre än vad samtliga innehav (substansen) skulle kosta att sätta samman som egen portfölj, på runt 20 procent.

– Rabatten varierar över tid. Någonstans handlar det om förtroende. Vi är fokuserade på att öka vårt substansvärde. Om vi gör det över tid är jag säker på att kursen kommer att följa med, betonar Helena Stjernholm.

Gillar nya Handelsbanken-vd:n

På Aktiespararnas Börskväll, som arrangerades inför cirka 700 personer på ett fullsatt Hotel Rival i Stockholm, lyfte Kristinehamnsbördiga Helena Stjernholm fram portföljbolagen AB Volvos och Ericssons prestationer lite extra.

 – Volvo hade ju sitt bästa år någonsin rent operationellt.

Trots det agerade aktien sänke när året summerades. Ett annat innehav som har fallit är byggbolaget Skanska.

 – De har haft det väsentligt tuffare. Mycket på grund av marknadsutvecklingen och en del större projekt utanför Norden. Men det känns som om de fokuserar på rätt saker.

Helena Stjernholm är även mycket tillfreds med rekryteringen av Carina Åkerström som ny vd för Handelsbanken. Förhoppningen är att hon, som blir bankens första kvinnliga koncernchef genom tiderna, ska bidra med viktigt lugn efter en turbulent tid och ta Handelsbanken in i digitaliseringseran på ett bra sätt.

 – Jag sitter inte i Handelsbankens styrelse och var inte med i diskussionen. Jag framförde mina åsikter. Det viktigaste är att få en bra vd.

Förändring i portföljen

I nuläget har Industrivärden nio innehav i sin portfölj. Inom kort kommer det dock att vara åtta stycken. En försäljningprocess av aktierna i Ica Gruppen pågår för fullt.

– Vi har gjort en analys av och har en tydlig syn på alla våra bolag. Vi kan antingen öka, minska, köpa eller sälja. Ica är ett jättefint bolag, men vi hamnade i en väldigt speciell situation på grund av en ”exchangeable” (finansiellt instrument). Vi var tvungna att fatta ett snabbt beslut, säger Helena Stjernholm, som understryker att hon är väldigt nöjd med dagligvarujättens bidrag.

– Det har varit en jättefin affär för oss.

Utöver ovan nämnda bolag är Industrivärden även storägare i SCA, Essity, SSAB och Sandvik.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.