Aktiespararna

Stjernholm om Industrivärdens utmaningar: ”Svår balansgång”

Av Unga Aktiesparare
11 januari 20197 min lästid
Industrivärden är ett av Sveriges största investmentbolag och grundades som ett resultat av 1930-talets finanskris. Med innehav och aktivt ägande i flera svenska storbolag är Industrivärden en maktfaktor i det svenska näringslivet. Stock Magazine fick en exklusiv intervju med dess vd Helena Stjernholm om vilka möjligheter och utmaningar bolaget står inför.

När Helena Stjernholm tillträdde som VD hösten 2015 hade hon arbetat 17 år i riskkapitalbranschen och hade stor erfarenhet av investeringsverksamhet. I början låg fokus på två områden för henne och styrelsen: marknaden och innehaven. Industrivärdens mål och strategi behövde uppdateras till den ständigt föränderliga omvärlden, vilket passade bra i samband med VD-bytet. En del av innehaven upplevdes inte leverera sin fulla potential och genom den utveckalde strategin fokuserades samt förfinades det aktiva ägandet ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Tipsen som lär dig analysera investmentbolag (https://old.aktiespararna.se/nyheter/sa-analyserar-du-ett-investmentbolag)

Trots flera utmärkelser som näringslivets mäktigaste kvinna ger Helena Stjernholm ett mycket ödmjukt och jordnära intryck. När hennes uppväxt i Kristinehamn kommer på tal skiner hon upp och värmlandsdialekten ger sig till känna. Tätorten med 18 000 invånare kan numera förutom en Picasso-staty och två OS-medaljörer även stoltsera med att ha fostrat VD:n för ett av landets största investmentbolag. Hon menar själv att det alltid funnits ett intresse för företagande och investeringar som lett henne framåt. Gymnasiet var tekniskt inriktat och examen avlades från Handelshögskolan i Stockholm. I en bransch med press på bra resultat från både styrelse och aktieägare nämner Helena målmedvetenhet, nyfikenhet och förståelse för megatrender som nyckelfaktorer för VD-rollen. Ur ett ledarskapsperspektiv menar hon att tydlighet, öppenhet och tydliga målbilder är viktigt för att få det bästa ur teamet.

TITTA HIT: Så fungerar investmentbolag (https://old.aktiespararna.se/nyheter/sa-fungerar-ett-investmentbolag)

Vill ta styrelseplats

Industrivärdens strategi är att investera i och äga nordiska börsnoterade bolag med tydlig avkastningspotential. Ägarandelen ska uppgå till minst 10 procent i syfte att kunna ta en plats i valberedning och styrelse för att ha möjligheten att påverka bolagets framtid. I detta avseende är Helena Stjernholm tydlig med att det handlar om att ständigt ha en sund dialog med bolaget och andra stora aktieägare.

Helena poängterar dock att främsta fokus för Industrivärden är att utveckla de bolag de redan har i portföljen, där hon ser en fortsatt värdepotential i flera av innehaven. Att vara en påläst och engagerad ägare som driver riktiga beslut i dessa bolag är den viktigaste rollen för att skapa långsiktigt aktieägarvärde.

SE ÄVEN: Åtta investmentbolag att lägga i portföljen (https://old.aktiespararna.se/nyheter/atta-aktier-att-lagga-i-julportfoljen)

För den insatte investeraren kan en rolig fakta vara att Fredrik Lundberg, VD för investmentbolaget Lundbergföretagen, är Industrivärdens styrelseordförande.

Kan det inte vara bättre att inte ta en styrelseplats och därmed låta bolaget sköta sig själv?

– Det är vår övertygelse att engagerade ägare som bistår bolaget, men också ställer krav, gynnar företaget långsiktigt. Inte minst i en allt mer snabbföränderlig tid med viktiga utvecklingstrender som företagen måste förhålla sig till.

MISSA INTE: Podcast: Tre spännande investmentbolag (https://old.aktiespararna.se/nyheter/aktiepodden-ep58-julspecial-tre-spannande-investmentbolag)

Närhet till kund viktigt

I spåren av 1930-talets finanskrasch grundades Industrivärden av Handelsbanken 1944. Meningen var att banken skulle kunna dela ut aktieinnehaven som erhållits efter kraschen till bankens aktieägare. Affärerna blev mycket lyckade och Industrivärdens rörelse har sedan dess fortsatt att växa stadigt, till den maktfaktor de idag är inom svensk industri. Till det näst största innehavet i portföljen, Handelsbanken, finns naturligtvis oskiljaktiga och ömsesidiga band. Helena Stjernholm menar att Industrivärden har en stark tilltro till Handelsbankens affärsmodell. Det senaste decenniet har bankkunders digitala interaktion ökat och bankkontorens betydelse försvunnit alltmer. Handelsbanken står dock ut i frågan om bankkontorets vara eller icke vara. Enligt statistisk från Svenska Bankföreningen är Handelsbanken med sina 420 bankkontor överlägset störst i landet. Tvåan Swedbank har i jämförelse 218 kontor. Decentralisering och närhet till kunderna har blivit Handelsbankens segersång i dessa sammanhang, där den fysiska kontakten med kunden är en viktig del.

Industrivärdens största innehav är industrikoncernen Sandvik, med 21 procent av den totala portföljen, har en utmaning i att möta den nya digitala teknologin.

– Klassiska industribolag måste hela tiden ställa sig frågan hur man dra nytta av ny teknologi och det är mycket mer än bara IT-system vi pratar om. Det handlar till exempel om hur man kan integrera ny materialteknik, hållbarhetsaspekter eller AI i sin affärsmodell.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tre köpvärda investmentbolag: "Perfekt att spara i långsiktigt" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/daytraderns-tips-tre-kopvarda-investmentbolag-perfekt-att-spara-i-langsiktigt)

Vad är framtida utmaningar för Industrivärden?

– Det finns idag mycket kapital som jagar få tillgångar och vi är i en konkurrensutsatt bransch. Vi ser hur allt flera aktörer, främst private equity-bolag och aktieaktivister, investerar i noterade bolag då även de ser en tydlig värdepotential. Mot bakgrund av detta måste vi vässa oss ytterligare och fokusera på det vi är bra på – aktivt ägande i stora börsbolag. På det mer företagsmässiga planet måste vi ständigt anpassa oss till omvärldstrender som urbanisering, globalisering, elektrifiering och digitalisering. För att bli en vinnare i morgon måste vi skydda det som är bra idag och samtidigt anpassa oss till och utnyttja morgondagens lösningar. Det här är en svår balansgång och en utmaning.

Varför ska man investera i Industrivärden?

– Investmentbolag är en väldigt bra sparform och du får en fin exponering mot olika kvalitetsbolag med engagerade långsiktiga ägare. Dessutom är det normalt en låg förvaltningsavgift. För vår egen del kan vi stoltsera med en långsiktigt konkurrenskraftig avkastning och en portfölj av fina innehavsbolag.

Det här är Industrivärden

VD: Helena Stjernholm.

Ordförande: Fredrik Lundberg.

Hemsida: www.industrivarden.se (http://www.industrivarden.se/).

Utdelning 2018: 5,50 SEK.

Urval innehav: Sandvik, Handelsbanken, Volvo, Essity, Ericsson & SCA.

Skribent: Carl Törner/Stock Magazine.


Dela med dig