Aktiespararna

Stockholmsbörsen väntas öppna starkt

Av Nyhetsbyrån Direkt
12 oktober 20184 min lästid

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagens handel på plussidan efter kursfallen dagen före. Fredagsmorgonen har hittills varit ganska lugn på nyhetsfronten.

Den allmänna återhämtning som Asienbörserna bjudit på kan ge stöd. Flertalet börser avancerade där och i några fall med relativt höga procentsiffror, dock inte lika mycket i Tokyo. Vissa handlare pekade på positiva tecken från handelskonflikten mellan USA och Kina, där USA:s finansdepartement enligt källor informerat finansminister Steven Mnuchin om att Kina inte manipulerar sin valuta.

På Wall Street föll däremot börserna åter tungt under torsdagen. I den tidiga handeln noterades börserna för en kort stund i positivt territorium, med stöd av inflationssiffror som var lite lägre än väntat, men kurserna vände därefter klart nedåt. Dow Jones industriindex och S&P 500 slutade på minus 2,1 procent och teknikorienterade Nasdaq med minus 1,3 procent.

På fredagen riktas blickarna också mot vad rapportsäsongens tre första stora bankbesked i USA kommer att visa. Det är dags för JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo att bekänna färg.

Vid 8.30-tiden hade terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna gått upp mellan 0,6 och 1 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,6 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Oljepriset har vänt upp på fredagen och även basmetallerna har avancerat. WTI-oljan och Brent har stärkts med en dryg procent vardera. För veckan som helhet har råoljan dock noterat den största nedgången sedan i maj.

På nyhetsfronten märks mediauppgifter om att konkurrenterna till Boeing och Saab i USA:s upphandling av nya skolflygplan, Lockheed Martin och Leonardo, inte kommer att begära överprövning av USA:s upphandlingsbeslut. Det uppgav tidningen Defence News på torsdagskvällen.

Precise Biometrics, som erbjuder mjukvara för algoritm- och autentiseringslösningar, skruvar om sin strategi och siktar nu på vara en del i många olika typer av lösningar baserat på biometrisk data. Det framgår av ett pressmeddelande inför bolaget kapitalmarknadsdag på fredagen.

Skanska har meddelat flera order, en tilläggsorder för ett kontors- och bostadsprojekt i Nashville värd cirka 534 miljoner kronor, flera byggprojekt för Boeing till ett värde av cirka 620 miljoner kronor och ett skolbygge för Vancouver Public Schools värt 300 miljoner kronor.

Nobia är på väg att nå sina finansiella mål och det kan vara läge att ta rygg på köksbolaget vd Morten Falkenberg som köpte aktier i september, anser DI.

"Om sannolikheten för brexit under ordnade former ökar och rapporten den 26 oktober lever upp till förväntningarna finns det goda utsikter för att kursen når 70 kronor innan årets slut", skriver tidningen om Nobia.

Dagens makroagenda innehåller bland annat:

* Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

* EMU: industriproduktion augusti kl 11.00

* USA: importpriser september kl 14.30

* USA: Michigan-index (preliminärt) oktober kl 16.00

Bankrapporter: JP Morgan kommer kl 12.45, Citigroup och Wells Fargo kl 14.00.

Precise håller en presentation för kapitalmarknaden klockan 11.45-13.00.

Några mindre fastighetsbolag på First North handlas utan rätt till utdelning från och med fredagen: Link Prop Investment, Logistea, Solnaberg Property och Torslanda Property. Det gäller även det danska försäkringsbolaget Tryg på Köpenhamnsbörsen.

Dela med dig