Aktiespararna

Lista: Mest undervärderade aktierna på Stockholmsbörsen

Av Redaktionen
12 oktober 20222 min lästid
Morningstar ser en uppsida på över 100% - fyra bolag får högsta betyg.

Flera stora svenska bolag har fallit kraftigt på börsen i år.

Nu klassar Morningstar fyra svenska aktier som kraftigt undervärderade - och ser stor uppsida i samtliga.

Totalt bevakar Morningstar 19 aktier på Stockholmsbörsen. Analytikerna på bolaget jobbar med en betygsskala mellan 1-5 där aktier som anses vara undervärderade får högt värde och vice versa. 14 av de 19 bolaget bevakar anses vara undervärderade.

I skrivandes stund stämplar Morningstar fyra svenska aktier med högsta betyg: medicinteknikbolaget Elekta, klädjätten H&M, telekombolgaet Ericsson och säkerhetskoncernen Securitas. Morningstars analytiker ser högst uppsida i Elekta och bedömer att det rimliga värdet på aktien är 127 kronor, vilket utgör lite mer än 112% högre än måndagens stängningskurs. I en bolagsanalys som publicerades i slutet av augusti motiverade man värderingen enligt följande:

”Vi tror att hela sektorn har en genomsnittlig tillväxtbana på mellan 4 och 6% efter pandemin, men Elektas mer gynnsamma geografiska mix och Unitys (en av bolagets produkter, reds. anm.) goda utsikter stödjer vår något högre tillväxtprognos på 7-8% per år”.

Uppsida på 67% hos H&M

Inte långt efter placeras Securitas aktie som Morningstar bedömer bör fördubblas jämfört med måndagens stängningskurs. Bolaget värderar den till 164 kronor.

Ett annat bolag som Morningstar ser stor uppsida hos är H&M. Bolaget har fallit kraftigt de senaste månaderna och framförallt efter kvartalsrapporten förra veckan, som inte var i linje med analytikers förväntningar.

H&M handlas under onsdagen till drygt 108 kronor aktien, och Morningstar har en riktkurs på 179 kronor. Det motsvarar en ökning med nästan 67%.

Ericsson har också haft det svettigt på börsen och stängde under tisdagen på 69 kronor. Många analytiker ser en riktkurs på runt 75 kronor för aktien, men Morningstar hra en riktkurs på 100 kronor. Det är en uppsida på runt 45%

Dela med dig