Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-17

Stora tech-aktierna som kan ta revansch 2023

Bas De fem stora techbolagen tappade rejält i värde 2022 när högre räntor och inflation slog mot tillväxtaktier. Men med en räntetopp i sikte och fortsatt stark tillväxt och lönsamhet är chansen för en come-back 2023 god.

De fem stora techbolag som idag brukar gå under beteckningen MAAMA led alla förra året av högre räntor, sviktande konjunktur, inflation och en stark dollar. En viss baksmälla efter den boom som pandemin skapade gjorde sig också gällande. Techsektorn präglades generellt av personalneddragningar eller anställningsstopp bland många bolag.

Nedgångarna för Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta och Apple senaste året ligger mellan 24% för Apple och 60% för Meta. Trots sämre ekonomiska omständigheter och tuffare jämförelsesiffror från pandemiåret 2021 så har de flesta ändå lyckats prestera både en tillväxt och lönsamhet som skulle göra många andra storbolag avundsjuka. Och de närmaste åren ser lovande ut med stigande omsättning och vinster. Hör till världens mest lönsamma och största bolag

Författare Jan Lindroth