Aktiespararna

Storägaren Cevian har minskat sitt innehav i Nordea

Av Finwire/Redaktionen
12 juni 20242 min lästid
Cevians grundare Christer Gardell.
Storägaren Cevian har kraftigt minskat sitt innehav i storbanken Nordea, och placerar sig numera först på delad fjärdeplats i ägarlistan. Samtidigt säger sig aktivistfonden se fortsatt stor potential i aktien, rapporterar Dagens industri.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna, som är från sista mars i år, har Cevian på ett år sålt en fjärdedel av sina aktier och därmed minskat ägarandelen till 3,8%. Den stora minskningen står registrerad under första kvartalet i år, ned från 4,5% av aktierna vid årsskiftet.

Cevian, som är representerat i såväl Nordeas valberedning som i bankens styrelse, har däremot fallit från andra till delad fjärdeplats i ägarlistan.

Cevian och grundaren Christer Gardell har otaliga gånger de senaste två åren gjort uttalanden om att Nordea är lågt värderad och att "aktien är riktigt billig".

Cevian bekräftar att man har sålt aktier i Nordea, men menar att den större försäljningen inte gjordes i början av 2024, vilket Nordeas ägardata visar, utan under hösten 2023.

"Vi gjorde en mindre portföljjustering förra hösten. Nordea är fortsatt ett av Cevians största innehav och vi ser stor värdepotential i banken, inte minst givet den ruskigt låga värderingen", uppger Gustav Moss, partner på Cevian, i ett mejl till tidningen.

Nordeas aktie handlas nu kring 130 kronor, vilket är nära kursrekordet.

"Portföljvikten hade blivit aningen för hög efter många år av stark aktieprisutveckling och vi behövde frigöra kapital för nya investeringar", kommenterar Gustav Moss.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig