Aktiespararna

Storbank bakom global indexfond med småbolag

Av Redaktionen
13 november 20172 min lästid

Handelsbanken har tagit fram en ny global indexfond med småbolag.
För en avgift på 0,6 procent får fondspararna en bukett med 2 000 småbolag från hela världen.

Sparare som främst satsar på traditionella globalfonderna får visserligen en bra riskspridning mellan branscher och regioner.

Däremot sker fondernas koncentration på stora och medelstora bolag på bekostnad av småbolag – och deras avkastningspotential.

Men nu har Handelsbankens fondbolag Xact Fonder tagit fram en global indexfond med inriktning mot småbolag: Global Småbolag Index Criteria.

Avgiften blir 0,6 procent för privatsparare och 0,3 procent för institutioner.

– Vi har på förhand fått ankarinvesterare som är beredda att placera mellan 2 och 3 miljarder kronor i fonden”, säger Pär Nürnberg, vd för Xact Fonder, till Dagens Industri.

Fonden utgår från MSCI:s globala småbolagsindex, med cirka 4 000 bolag, med ett tak för respektive bolags börsvärde på 10 miljarder dollar, cirka 85 miljarder kronor.

Cirka 2 000 av bolagen kommer att ingå i Handelsbankens globala småbolagsindexfond. Däremot kommer bolag med verksamhet inom vapen, tobak, alkohol, oljesand, fossila bränslen och kommersiell spelverksamhet – och som inte uppfyller Handelsbankens hållbarhetskrav – ratas i urvalsprocessen.

Småbolag har traditionellt en större uppsida än mindre bolag, men är samtidigt förknippade med högre risk.

– Investeraren blir väl kompenserad för lite högre volatilitet, den riskjusterade avkastningen är högre. Det är en väl etablerad insikt, som får stöd av exempelvis Nobelpristagaren Eugene Fama”, säger Pär Nürnberg, till Dagens Industri.

Lite mer än hälften av bolagen kommer att vara amerikanska och omkring femtedel europeiska. Även japanska bolag kommer att stå för en betydande andel, rapporterar Dagens Industri.

Dela med dig