Aktiespararna

Storbanken sänker H&M – aktien rasar

Av Nyhetsbyrån Direkt
17 november 20172 min lästid

SEB Equity Research har sänkt sina prognoser för H&M efter negativ marknadsstatistik, i synnerhet från Tyskland. Banken konstaterar även att direktkonkurrensen från Kina ökar på nätet.

Det framgår av en analys på fredagen i vilken SEB har sänkt sin rekommendation på aktien från behåll till sälj, en sänkning Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på fredagsmorgonen.

SEB pekar i första hand på att statistiken från Textilwirtschaft har visat att den tyska klädmarknaden sjönk med 13 procent i oktober. Som en konsekvens har banken justerat ned sitt estimat för H&M:s försäljning i jämförbart butiksbestånd under fjärde kvartalet - från plus 1 procent till minus 2 procent.

"För att återspegla bolagets historiskt stora lagerposition har vi höjt vårt estimat för prissänkningseffekten med 0,5 procentenheter till 1,5 procentenheter", skriver SEB och konstaterar att detta skulle sätta ytterligare press på bruttomarginalen i det fjärde kvartalet.

SEB, som vidare har justerat ned sin prognos för H&M:s vinst per aktie för det fjärde kvartalet med 14 procent, belyser i analysen även att europeiska konsumenter i allt högre grad direktköper från internetaktörer i Kina. Det lägger sten på börda för aktörer som H&M.

"Samtidigt som onlineaktörer som Zalando, ASOS och Boohoo.com kommer fortsätta ta marknadsandelar från H&M (baserat på dessa bolags tillväxtprognoser) noterar vi att europeiska konsumenter är alltmer benägna att handla online från Kina, och det särskilt inom kläder och skor", skriver SEB som menar att aktörer som Wish, som enligt egen utsago har 300 miljoner kunder globalt och som erbjuder en rad olika varor direkt från Kina, sätter ytterligare konkurrenstryck på H&M.

I slutet av september sänkte SEB H&M-aktien till behåll efter att i flera år rekommenderat köp av aktien. I dag sänktes rådet alltså ytterligare ett snäpp, samtidigt som riktkursen justerades ned från 225 till 175 kronor.

H&M-aktien är fredagens mest omsatta aktie på Stockholmbörsen. Kursen hade vid klockan 9.40 fallit med drygt 3 procent till 196 kronor. Aktien har fallit med 23 procent sedan årsskiftet.

Aktiespararen/Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig