Aktiespararna

Storbanken sänker H&M – slår mot aktien

Av David Flatbacke-Karlsson
7 juni 20172 min lästid

H&M får en sänkt riktkurs av investmentbanken. Det får konsekvenser på börsen. Klädjättens aktie tappar i inledningen av handeln.

H&M har haft ett i mångt och mycket motigt 2017. Mycket tack vare att klädjätten inte lyckats infria marknadens högt ställda förväntningar samt den ökande konkurrensen inom både fysisk- och webbaserad handel av kläder.

Flera analyshus har varit tveksamma till H&M:s framtid. Ett sådant är Morgan Stanley. Den amerikanska investmentbanken har haft en trist syn på bolaget i flera år. Nu har en rykande, färsk genomgång av H&M:s situation gjorts, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Granskningen av både hot och möjligheter har mynnat ut i att Morgan Stanley fortsätter att tro på bistrare tider för H&M. Möjligheten att bolagets kostnader eller marginal kommer att överraska positivt är små.

”H&M redan har en lägre personalnivå än sina konkurrenter och bruttomarginalen bedöms fortfarande vara för hög sett till var i värdekedjan H&M:s kunderbjudande ligger”, är en slutsats som dras av Morgan Stanley, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

”Ser få positiva tecken”

Morgan Stanley menar även att den globala klädhandeln haft ovanligt svåra förutsättningarna de senaste 18 månaderna. Investerare bör inte utesluta att det finns en potentiell uppsida gällande den framtida utvecklingen, men analyshuset ser få tecken som tyder på någon positiv förbättring.

Investmentbanken utesluter inte att det kan gå så långt som att det blir omjusteringar i H&M:s ledning eller att familjen Persson rent ut sagt kan välja att köpa ut bolaget från börsen.

”Den första händelsen känns mycket mer rimlig än den andra, men kan samtidigt snabbt leda till en ökad oro för sänkta prognoser och utdelningens uthållighet", skriver Morgan Stanley, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien tappar slagkraft

Morgan Stanley behåller sin negativa syn (undervikt) och sänker H&M:s riktkurs till 150 från tidigare angivna 160 kronor. Något som går att jämföra de cirka 210 kronor som aktien handlas för nu.

H&M:s kurs är ned över 14 procent i år. Nyheten om Morgan Stanleys guidning kom att få den att tappa nästan 3 procent i inledningen av onsdagens handel på Stockholmsbörsen.

Dela med dig