Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-04

Storbanken ser samgående mellan Lundbergs och Industrivärden: ”Tidsfråga”

wysiwyg_image

Det är en fråga om när och inte om investmentbolaget Lundbergs fusioneras med Industrivärden.

Det menar DNB Markets investmentbolagsanalytiker enligt en analys som släpptes på måndagen.

"Vår analys pekar på att det finns flera tecken på att detta kan vara Fredrik Lundbergs drag för schackmatt, något som potentiellt skulle ta familjesfärens inflytande till nya nivåer", skriver den norska banken i analysen.

DNB menar att denna möjlighet inte är diskonterad i Lundbergs aktiekurs fullt ut, men eftersom banken förväntar sig att fusionen inte kommer att genomföras förrän om ytterligare 3-5 år behålls rekommendationen behåll och den gäller i ett tolvmånadsperspektiv.

Banken konstaterar att Lundbergssfären (inklusive familjemedlemmars direktinnehav) redan kontrollerar drygt 29 procent av rösterna i Industrivärden och att Lundbergssfären kan bli den största ägaren i samtliga kärninnehav i portföljen, inklusive Handelsbanken.

DNB pekar även på att Lundbergs har prioriterat att bygga upp positionerna i de bolag där det finns ett samägarskap med Industrivärden och att Industrivärden samtidigt har börjat avyttra aktieposter som inte räknas som kärninnehav, "vilket gör portföljen ännu mer lik Lundbergs".

"Enligt oss skulle ett sammanslaget bolag vara ännu mer attraktivt och bestå av högkvalitativa reala tillgångar, en tilltalande cyklisk portfölj och en låg skuldsättning", skriver DNB.

Det mest troliga scenariot är enligt analysen att Industrivärden säljer poster som inte räknas som kärninnehav och använder kapitalet till att återköpa egna aktier, och alltså på så sätt ökar Lundbergsfärens makt. En nyckelfråga är om existerande ägare, och då särskilt stiftelser och enheter kopplade till SCA och Handelsbanken, kommer vara villiga att konvertera sina nuvarande A-aktier till B-aktier i "nya Lundbergs", resonerar DNB.

"Efter att stora delar av den tidigare ägarstrukturen monterats ned är enligt oss Industrivärden inte lika ointagligt som tidigare. Vi tror alltså att vi kan få se ett samgående om 3-5 år eftersom Fredrik Lundberg (nu 67 år) kanske vill genomföra samgåendet själv och säkerställa att den tredje generationen av familjen Lundbergs (Louise Lindh och Katarina Martinson) är redo att ta
över stafettpinnen innan man tar full kontroll över Industrivärden", heter det i analysen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.