Aktiespararna

Storbanken tror på Boliden: "Mer att hämta"

Av Nyhetsbyrån Direkt
4 oktober 20172 min lästid

Basmetallprisuppgången må ha kommit av sig och gruvbolaget Bolidens aktie har tappat en smula mark efter sommarens snabba uppgång, men Nordeas gruvanalytiker tror alltjämt att mer finns att hämta.

"Vi är en av bara tre 'sell-side'-analytiker av totalt 20 som har en positiv syn på Bolidens aktie. Vi tror att bolaget kommer fortsätta att slå marknadens förväntningar vad gäller dess organiska vinstgenerering", skriver Nordea i en analysuppdatering, där köprekommendationen upprepas och riktkursen skruvas upp till 320 kronor (310), något Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Starka siffror väntas redan för det tredje kvartalet.

"Boliden har slagit konsensusförväntningarna för det tredje kvartalet fyra år i följd och vi tror att trenden kommer att fortsätta i det femte", skriver Nordea.

Banken väntar dock inte bara ett starkt tredje kvartal, utan också att 2018 kommer att överraska marknaden. Bakom optimismen ligger i synnerhet Bolidens smältverksverksamhet, där särskilt volymerna väntas bli högre än marknaden vågar hoppas.

Till de positiva faktorerna räknar Nordea också ökade möjligheter till en extrautdelning.

"Vi prognostiserar en utdelningskvot om 60 procent för de kommande tre åren, att jämföra med den ordinarie utdelningen på 30 procent. Konsensus förefaller att ha begränsade förväntningar på extrautdelningar", resonerar Nordeas analytiker.

Under 2018 räknar banken med att Boliden kan komma att avisera en expansion av Garpenbergsgruvan, "Bolidens mest högkvalitativa tillgång", möjligen så tidigt som under det första halvåret.

Även från koppargruvan Aitik, där produktionsproblem påverkat lönsamheten negativt en längre tid, tror Nordea på positiva budskap under 2018. Nya malmkrossar väntas förbättra tillgängligheten och därmed produktionen framåt mitten av 2018, men redan i år spås högre koppar- och guldpriser i kombination med något lägre avskrivningar leda till en "väsentlig ökning av lönsamheten".

"För 2018 och 2019 räknar vi med en ytterligare vinstökning till följd av högre malmvolymer och lägre enhetskostnader, samt av lägre avskrivningar", skriver Nordea.

Boliden handlades vid 9.45-tiden på onsdagen till 284:40 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 1,3 procent för dagen.

Dela med dig