Aktiespararna

Storbankens favoriter: Sex billiga aktier som kan gå upp rejält

Av Redaktionen
19 oktober 20192 min lästid
Småbolagen genomgår en riktig rysare till börsår och enligt en chefsstrateg på Goldman Sachs så kan det dröja innan det vänder för investerare.

2022 har inte varit ett lätt år för småbolagen på börsen. Än så länge har småbolagen i år globalt rasat 34% . Chefsstrategen Peter Oppenheimer på Goldman Sachs skriver i en marknadsanalys att de mindre börsföretagen har underavkastat storbolagen med runt 20%. Han beskriver detta som den värsta starten för småbolagen sedan millennieskiftet.

Oppenheimer menar att det blir en längre väntan för de som satsat på att investera i aktierna efter kursrasen. Han tror att småbolagen kommer att vända upp först när marknaden gör det.

“Vi tror inte att vi har fått se en total kapitulation ännu. 2023-års vinstprognoser har bara reviderats ned med 4 procent”, skriver chefsstrategen.

Vidare menar han att bolagen är “billiga” nu och det är möjligt att en vändning kan infinna sig på aktiemarknaden nästa år i samband med att investerare blir mer hoppfulla.

“Den här radikala förändringen borde innebära att lyckan vänder för småbolagen som tillsammans med andra cykliska företag brukar överavkasta i ”hopp”-fasen på marknaden”, skriver Peter Oppenheimer.

Vilka småbolag föredrar chefsstrategen? I hans marknadsanalys nämner han bland annat modebolagen JD Sports och Burberry - alltså småbolag med starka balansräkningar, stabil tillväxt och vinstmarginaler. På listan av bolag som Goldman Sachs föredrar finner man bland annat franska Valeo, kemibolagen Brenntag och Johnson Matthey och även finska teleoperatörerna Elisa.

Aktietips

Dela med dig