Aktiespararna

Storbankerna: Tre svenska aktier du ska sälja direkt

Av Jessika Bouveng
2 februari 20232 min lästid
Wall Street har sen en tid tillbaka fattat tycke för aktier i Europa. Nu rekommenderar dock flera banker på över Atlanten sina kunder att sälja tre svenska bolag.

Än så länge har det sett bra ut för Europa på aktiefronten under 2023. Regionen inledde året med en uppgång på cirka 6%, baserat på utvecklingen för det breda Stoxx 600-indexet.

Den senaste tiden har även marknaderna över Atlanten fått en ökad aptit för europeiska aktier då Wall Street bedömer att det finns stort potential här. Samtidigt har en rad analyshus nu ändrat sin inställning för fem aktier på den europeiska marknaden. Av dessa fem europeiska aktier är hela tre svenska bolag - SKF, Epiroc och AB Volvo.

SKF är enligt storbanken Barclays inte längre något att ha. Barclays menar att det svenska verkstadsbolaget kommer att ”underprestera” i förhållande till den breda aktiemarknaden i takt med det att konjunkturen försvagas.

Riktkursen på 140 kronor för SKF motsvarar en nedsida på 24% jämfört med aktiens stängningskurs på tisdagen.

Banken UBS säljstämplar gruvutrustaren Epiroc. UBS spår färre beställningar och ser oroande på lägre råvarupriser, vikande konjunktur och en minskad industriell aktivitet.

Riktkursen på 145 kronor ger en nedsida på nära 30% jämfört med bolagets stängningskurs på tisdagen.

Det tredje och sista bolaget som hamnar på svarta listan är som ovan nämnt AB Volvo. UBS rekommenderar kunder att sälja lastbilsjätten då bankens prognoser över bolagets lönsamhet och orderingång ligger under snittförväntningarna på marknaden.

I övrigt uppmanar Barclays sina kunder att sälja brittiska Bunz. UBS rekommenderar även sina kunder att göra sig av med aktierna i danska Maersk.

Dela med dig