Aktiespararna

Storbolagen åt olika håll – efter nya rekommendationer

Av David Flatbacke-Karlsson
8 juni 20173 min lästid

Ny sänkt riktkurs.
Inledd bevakning med köphållning.
Då går jättarna i skilda riktningar på börsen.

H&M och Ericsson. Båda storbolagen har en tuff tid i färskt minne. Torsdagen har inneburit en blandad utveckling för duon.

H&M, som så sent som på onsdagen fick en sänkt riktkurs av Morgan Stanley, (https://old.aktiespararna.se/nyheter/storbanken-sanker-hm-slar-mot-aktien) fortsätter att få kritiska omdömen av analyshus. Den här gången är det SEB som valt att sänka klädjättens riktkurs. Storbanken ser en framtida guidning på 265 i stället för tidigare angivna 285 kronor, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Däremot kvarstår köprekommendationen.

Konsekvenserna låter inte vänta på sig på marknaden. H&M:s aktie är ned med runt 1,5 procent vid lunchtid och handlas i nuläget omkring 207-kronorsstrecket. Kursen har tappat cirka 17 procent hittills i år.

Lyfter med besked

Ericsson, den pressade telekomstorheten som missat massvis av resultatförväntningar och tvingats meddela nya sparpaket på löpande band, har kunnat glädja sig åt en positiv aktiekursresa sedan det stod det klart att finansmannen Christer Gardells aktivistfond Cevian köper in sig och blir ny storägare i bolaget.

Nu har Citi valt att starta bevakning av Ericsson. Analyshuset har satt en köprekommendation med en följande riktkurs på 75 kronor. Det uppger Nyhetsbyrån Direkt, som hänvisar till uppgifter från Bloomberg.

"Vi räknar med att rörelsemarginalen mer än dubblas från 5,6 procent under helåret 2017 till 11,5 procent helåret 2020", skriver Citi som hänvisar till en förbättring i bruttomarginalen såväl som en minskning av rörelsekostnaderna, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Ericssons aktie har stigit med över 1 procent efter beskedet. Kursen är upp nästan 17 procent, mycket tack vare Christer Gardells intåg, sett över 2017.

De har också imponerat

Fingerprint Cards och SAS är två andra omtalade storbolag vars aktier trivts som fisken i vattnet på torsdagförmiddagen. Fingerprints aktie är upp 6 procent medan SAS motsvarighet har stigit med nästan 2 procent.

Handelsbanken lyfte fram återvunna marknadsandelar (https://old.aktiespararna.se/nyheter/fingerprint-tycks-ha-tagit-tillbaka-marknadsandelar) för Fingerprint, vars aktie tog ett ordentligt skutt uppåt redan i går, i en analys medan SAS redovisat positiva passagerarsiffror.

Klassiska detaljhandelsbolaget Clas Ohlson rusar dessutom på börsen. Aktien är upp 5 procent efter att en förväntad förlust i det andra kvartalet uteblev och i stället ersattes (https://old.aktiespararna.se/nyheter/clas-ohlson-vander-till-vinst)av en överraskande och skön resultatvinst.

Dela med dig