Aktiespararna

Storbolagen som handlas på rea: "Ser god uppsida"

Av Eric Emanuelsson
5 oktober 20223 min lästid
Björn Lind är fondförvaltare för AMF Aktiefond Global. .Foto: Foto: Pressbild
Nästan minus 30%. Så mycket har drakarna Microsoft, Alphabet och Tesla rasat i år. Samtliga tre bolag finns med i AMF Aktiefond, som förvaltas av Björn Lind. Han ser bra möjligheter hos alla tre bolag just nu. "Värderingarna är väldigt aptitliga och jag ser god uppsida i alla tre", säger han.

Medan börserna har rasat världen över under 2022, så är AMF Aktiefond Global bara ner drygt 8% i år.

Fonden förvaltas av Björn Lind, som är nöjd med hur fonden har stått emot de allt för röda siffrorna.

"Vi har klarat den här turbulensen bra. Det beror till stor del på att vi har en stor andel amerikanska aktier som inte gått så illa som andra, och vi har även gynnats av den starka dollarn", säger han.

Framtidsutsikerna för storbolagen

Det största innehavet i fonden är Microsoft, som är ner 26% i år. Ett ras som gör att bolaget har kommit ner på väldigt attraktiva värderingar, enligt Björn Lind.

"Microsoft är ett stort och starkt bolag som står på flera ben och som har starka kundrelationer, bra balansräkning och marknadspositioner. Så den aktien kommer säkert studsa upp. Det är ju knappast så att man slutar spendera på IT, när digitaliseringsvågen bara fortsätter".

Två andra stora innehav är Alphabet och Tesla, även där ser Björn Lind stora potentialer till uppstuds.

"Alphabet har samma läge som Microsoft. Stort och starkt bolag och de kommer säkert komma tillbaka. Tesla har ett fantastiskt varumärke och en fantastisk position, men de är förknippade med lite högre risk. De har tidigare varit unika på marknaden men nu ser man hur konkurrenter kommer med nya elbilar. Alla dessa behöver ju inte påverka Tesla, men det kan påverka Teslas möjligheter för att fortsätta ta ett bra pris. Men det finns inget som säger att företaget inte kan fortsätta växa".

September blev en mörk månad även på de amerikanska börserna, men under de senaste dagarna har det bjudits på positiva siffror.

Aktiemarknaden står högre om ett år

Björn Lind säger att SPI 500 tidigare under året har bottnat och mött motstånd kring 3600, och så var tillfället även i slutet på september. Däremot så tror han att det vi ser nu inte är en långtgående vändning, utan att den kommer senare.

"Vi har inte kommit så långt i vinstrevideringsfasen ännu som vi behöver, och vi har inte sett tillräckligt som visar att inflationen har nått toppen och därmed att räntehöjningarna peakar", säger han och fortsätter:
"Så jag tror att börsen de kommande veckorna och månaderna kan gå ner till samma nivå som i september, kanske lite till, men om man sträcker ut perspektivet och ser balanserat på de möjligheter och risker som finns, så tycker jag att mycket talar för att aktiemarknaden står högre om 12 månader, än i dag".

Björn Lind berättar att de i slutet av 2021 och början på 2022 gjorde om lite i innehavet i fonden, och valde mer stabila bolag.

Bland annat köpte de Berkshire Hathaway och under senaste månaderna har de köpt en del i verkstadsbolag som Eaton och Emerson Electric, den första gynnas av den ökande elektrifieringen av samhället och den sistnämnda gynnas av en ökad investeringstakt inom oljeindustrin.

Dela med dig