Du är här

2017-09-15

Storbolagen som kan delas

wysiwyg_image

Det blir allt populärare att dela upp sina verksamheter och bilda nya bolag.
Här är några av börsjättarna där en styckning är högaktuell eller redan har blivit av.

En ny, het trend som sprider sig för fullt.

Att stycka upp, knoppa av och omstrukturera sina verksamheter blir vanligare bland aktörerna på börsen.

Flera storbolag har redan genomfört en delning – andra är i full gång.

Trenden är av omtalad karaktär. Det förekommer allt oftare att stora bolag på Stockholmsbörsen väljer att omstrukturera sina verksamheter för att bli mer lönsamma.

SvD Näringsliv har tagit en titt på ett par av bolagen där en styckning har blivit verklighet eller är på väg att ske.

MISSA INTE: Bra dag i portföljen

Fick aktien att rusa

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv är det senaste bolaget i raden att meddela att en styckning kan vara att vänta.

– Intentionen är att skapa två börsnoterade bolag som kan adressera två differentierade, växande marknader med ledande produkter, skrev bolaget i ett pressmeddelande som släpptes torsdag morgon.

Inget beslut är ännu tagit, men marknaden kom att gilla uttalandena. Aktien steg med 8 procent efter att nyheten blivit offentlig i torsdags.

LÄS MER: Hockeystjärnans bästa börsråd: ”Det måste sparare utnyttja”

Verkstadsjättar i fokus

Sedan tidigare står det klart att Atlas Copco kommer att delas i två börsnoterade bolag. Newco kommer att ansvara för gruvor och anläggning medan Atlas Copco tar hand om industriella kunder. Styckningen kommer att ske 2018.

Det är heller inte omöjligt att sektorkollegan Sandvik kommer att knoppa av ett av sina affärsområden i framtiden. Det har gått rykten om att bolaget tänker sig att sätta stålfokuserade SMT (Sandvik Material Technology) på börsen. Något sådant har ännu inte skett.

Finansmannen Christer Gardell har frekvent förespråkat olika typer av styckningar där hans aktivistfond Cevian har varit engagerad som ägare. Inte minst har Christer Gardell velat se en delning av ABB – där kraftdivisionen Power Grids skulle knoppas av. Idén stötte dock på patrull och i stället blev Power Grids kvar inom ABB.

– Vi har varit tydliga med att ABB är först stort och skulle ha fördelar av en förenklad struktur. Men det gäller inte bara ABB, utan många bolag i Europa, säger Christer Gardell, enligt SvD Näringsliv.

SE OCKSÅ: Aktierna som kan få lyft av nya handelsavtalet

Klassisk koncern delades

I augusti 2016 bekräftades det att skogsindustri- och hygienkoncernen SCA skulle börja titta på en uppdelning. Hygiendelen kom att knoppas av. Bolaget heter nu Essity och har en viktig roll på Stockholmsbörsen. SCA består nu endast av den renodlade skogsindustridelen.

Byggbolaget NCC knoppade tidigare av affärsområdet ”NCC Housing”. I juni 2016 sattes Bonava, bostadsutvecklaren, på börsen.

– Det vi ser nu är en trend som började med att NCC delades upp, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF, till SvD Näringsliv.

YTTERLIGARE LÄSNING: ”Osäkerhet kring skatter slår ut sparande på sikt”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.