Aktiespararna

Storbolagen som tynger börsen

Av Nyhetsbyrån Direkt
1 mars 20183 min lästid

Stockholmsbörsen handlades ned under förmiddagen i spåren av nedgångar i USA. Stockholm gjorde därmed sällskap av övriga europeiska börser som sjönk. Ericsson och H&M tyngde med nedgångar på drygt 2 procent. Verkstadsbolagen stretade emot med bästa förmåga med betydligt mindre nedgångar. Investerare väntar oroligt in den nye amerikanske Fed chefen Powells tal senare under torsdagen.

OMXS30 var ned 0,8 procent till 1.571 vid 13:30-tiden, med aktier för 6,2 miljarder kronor omsatta. Tyska DAX föll med 1,5 procent, där samtliga aktier noterades på minus.

Priset på råolja sjönk under onsdagen efter att amerikanska lager ökat betydligt mer än vad analytikerna väntat sig. Brent-terminen har tappat ytterligare under torsdagen för att falla ned mot 64 dollar. Från toppnivåer i januari har oljepriset tappat drygt 8 procent.

Med rapportperioden nu undanstökad var nyhetsflödet relativt tunt i Stockholm. Samtliga storbolag i OMXS30 noterades på minus. Verkstadsbolagen klarade sig något bättre med marginella nedgångar. Volvo fick visst stöd av uppgifter om god efterfrågan på lastvagnar för Scania, vilket rapporterades av Dagens Industri. Volvo-aktien handlades runt nollstrecket.

Investmentbolaget Kinnevik pressades av att Zalando, som är det största innehavet, kommit med en högre prognos kring framtida investeringar. Högre kostnad för att upprätthålla tillväxt och lönsamhet ogillades på Frankfurtbörsen och aktien föll drygt 4 procent. Kinnevik sjönk med 1,7 procent.

Det var ett allmänt svagt sentiment för aktier under torsdagen även om en och annan ljusglimt kunde noteras, främst då utanför storbolagen.

En av dessa var Kabe, som tillverkar husbilar och husvagnar. Bolaget kom med en rapport som visade ökad omsättning med 15 procent jämfört med föregående år sett till det fjärde kvartalet. Resultatet var dock något lägre detta då tidigare produktionsstörningar har påverkat rörelsemarginalen negativt. Positivt var att bolaget höjde utdelningen vilket uppskattades. Aktien steg med nära 3 procent.

Även specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma noterades högre med närmare 4 procent. Bolaget har förvärvat en produktportfölj från danska Leo Pharma för drygt 2,6 miljarder kronor. Förvärvspriset innebär att Karo Pharma köper portföljen för nästan fyra gånger försäljningen. Affären finansieras med lång och en företrädesemission. Efter en initial nedgång vände aktien upp med 3,6 procent.

I övrigt bland storbolags-listan steg bygghissbolaget Alimak steg med 1,9 procent efter att huvudägaren Latour utökat sitt innehav i kölvattnet av bokslutets kursfall. Aktien har tappat drygt 7 procent den senaste veckan.

Klockan 16 inleder Federal Reserve-chefen Jerome Powell andra delen av ett tal inför den amerikanska senatens bankkommitté. Tidigare i veckan lovordades styrkan i USA:s ekonomi, vilket har följts av oro för högre takt i kommande räntehöjningar och ökad nervositet på börserna.

Dela med dig