Aktiespararna

Storbolagets kraftiga ras

Av Redaktionen
10 november 20174 min lästid

Ett godkännande via en CE-märkningen för Elektas nya system Unity väntas bli klar under första halvåret 2018. Det är förskjutning i förhållande tidigare bedömning slutet av 2017. Aktien faller rejält på beskedet.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Elekta har beslutat att lägga till kapacitet för funktionell bildtagning till Unity (MR-linac) samt att slutföra valideringen av linac-kontrollsystemet för att erbjuda kunderna oöverträffade möjligheter med dess högfältssystem redan från och med den första kommersiella lanseringen", skriver Elekta som motivering.

Elekta skriver vidare att reaktionerna från till exempel potentiella kunder har varit "mycket positiva" hittills.

"Även om utvecklingen och sluttesterna av Unity går mycket bra har jag beslutat att låta det ta lite mer tid eftersom jag vill vara säker på att den höga fältstyrkan i vår lösning kan användas optimalt redan från den första lanseringen", säger Richard Hausmann, Elektas vd, enligt pressmeddelandet.

Elektas mål att ta hem 75 order på systemet före utgången av 2019 står fast.

Nordea anser kursfallet befogat

Gällande strålterapibolaget Elektas försenade myndighetsgodkännanden för det MR-styrda strålbehandlingssystemet Unity är enligt Nordeas bedömning en negativ kursreaktion på upp till 10 procent befogad.

Det framgår av en kommentar på fredagen.

Förseningen på upp till sex månader förväntas ge en förskjutning på 10-15 Unity-order för ett värde om mellan 0,6-1,0 miljarder kronor, vilket Nordea tar bort från sin försäljning för räkenskapsåret 2018/2019.

Nordea bedömer att den nya uppskattningen om en CE-märkning för Unity under det första halvåret 2018 är satt med viss marginal (some headroom reds anm).

Nordea skriver i sin kommentar att ett FDA-godkännande för Unity väntas ligga tre till sex månader efter CE-märkningen.

När Elekta släpper sitt resultat för sitt andra kvartal, för perioden augusti till oktober 2017, den 30 november förväntar sig Nordea att Elekta kommer rapportera om nya Unity-orders trots att produkten ännu inte har ett godkännande.

Elekta handlades strax före lunchtid ned med drygt 9 procent till strax under 70 kronor per aktie.

Det gör också Pareto.

Medicinteknikbolaget Elekta får bevisa om de klarar av att leverera på sitt bibehållna mål om 75 order för det MR-styrda strålbehandlingssystemet Unity till slutet av 2019. Det och eventuella ytterligare förseningar betraktar Pareto Securities som huvudfrågor för bolaget.

"Det är naturligtvis dramatiska nyheter på så sätt att Unity är ett nyckelprojekt för Elekta som har prioriterat det här under många år och varit tydliga med vilken möjlighet det här är. En försening är naturligtvis dramatisk. Sedan menar de själva att målsättningen i levererade order till 2019 kvarstår och att det inte ska bli några ytterligare förseningar i FDA-godkännandet. Det är nyckelfrågor framöver som återstår för bolaget att bevisa", säger Paretos hälsovårdsanalytiker Johan Unnerus till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter apropå den härskna kursreaktionen:

"Vi tycker att det är fullt motiverat med en kraftig reaktion på den här förseningen. Men om storleken på reaktionen är motiverad eller inte kommer framtiden att utvisa".

Elektas aktie var vid lunchtid på fredagen ned närmare 10 procent.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig