Du är här

2017-08-08

Storbolagsvinnare på börsen

wysiwyg_image

På en svag sommarmarknad har några storbolag imponerat rejält.
Här är juli månads bästa aktier – och sämsta.

Juli var en svag börsmånad av sommarkaraktär.

Men ett gäng aktier stod emot indextappet starkt och gick i motsatt riktning.

Så såg utvecklingen ut.

Rapportsäsongen, där börsbolagen redogjorde för sina andra kvartal, levde inte upp till marknadens relativt högt ställda förväntningar. Index kom att backa ordentligt under juli. Men det finns alltid, oavsett när det handlar om indexutvecklingen i sin helhet, bolag som presterar bättre och sämre kursutvecklingar under en månad.

SvD Näringsliv har gjort en genomgång av hur storbolagens aktier levererade i juli – och hittat både väldigt positiva och ytterst negativa inslag.

LÄS OCKSÅ: Experten: ”Då kommer börskraschen”

Här är vinnarna

  • 1. Fingerprint Cards

Omtalade Fingerprint Cards levererade en svag kvartalsrapport gällande vinst- och försäljningsutveckling. Men ett pressat biometribolags framtidsutsikter föll marknaden i smaken. Aktien steg med över 33 procent den gångna månaden.

Å andra sidan är Fingerprints B-aktie ned omkring 60 procent sett över hela 2017.  Kursen är den som har tappat mest i slagstyrka på Stockholmsbörsen, och aktien fortsätter att åka berg-och-dalbana utvecklingsmässigt.

  • 2. Lundin Mining

Lundin Mining, som är av svensk-kanadensiskt slag, kan också se tillbaka på en mycket positiv månad i färskt minne. Gruvbolagets aktie steg med över 27 procent i värde.

  • 3. Lundin Petroleum

Lundin Minings sfärkollega Lundin Petroleum var något på spåren redan innan kvartalsrapporten presenterades. Oljebolaget kan summera juli med en 17,8-procentig uppgång.

  • 4. Klövern

Läget tycks vara ljust för fastighetsbolaget Klövern. I sin senaste rapport meddelade Klövern att de var oerhört tillfreds med sin utveckling under första halvåret och delgav även en god framtidssyn. Klöverns aktie steg med 17,1 procent i juli.

  • 5. Evolution Gaming

Evolution Gaming grundades så sent som 2006. Spelbolaget har blivit omtyckt av investerarkollektivet. Aktien har svarat för en stark framfart under en längre period och under juli månad var kursen 16 procent upp.

MISSA INTE: Fem sätt som kan göra dig till miljardär

Fem förlorare

  • 1. Ericsson

En ifrågasatt telekomjättes aktie har tidigare lyfts av Christer Gardells aktivistfond Cevians entré och av förhoppningar om att nye vd:n Börje Ekholm ska få ordning på grejerna. Men Ericssons andra kvartalsrapport tog marknaden på sängen. Kursen åkte hiss rakt nedåt i en otäckt snabb hastighet under juli. Nedgången stannade på 16,6 procent när augustidörrarna slogs upp på börsen.

  • 2. Getinge

Klassiska medicinteknikbolaget, med rötterna i en liten halländsk ort med samma namn mellan Halmstad och Falkenberg, fortsätter att ha det tufft. Kvartalsredovisningen gjorde ingen särskilt nöjd. Aktien backade med nästan 14 procent den gångna månaden.

  • 3. Astra Zeneca

Den Södertäljebördige läkemedelsjättens andra kvartal var oväntat bra på det stora hela. Men besvikelsen i Mysticstudien, med innehållande lungcancerbehandling, fick aktiekursen att rasa ihop totalt. Fallet på uppemot 16 procent på rapportdagen var rekordstarkt. Aktien kom sedan tillbaka lite i styrka. Juli månad sammanfattades dock med nedgång på över 13 procent.

  • 4. Skanska

Kvartalsrapporten gav tydliga indikationer om att Skanskas lönsamhet utvecklas åt fel håll. Marknadens reaktion lät inte vänta på sig. Byggjättens aktie tappade med 10 procent i juli.

  • 5. Intrum Justitia

Intrum Justitia arbetar med kredithanteringstjänster. Bolagets aktie har haft det jobbigt sedan i mitten av maj. Juli blev ingen rolig månad för Intrum Justitia. Kursen rasade med strax under 10 procent.

Källa: SvD Näringsliv

LÄS MER: TV: Mötet med H&M-Persson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.