Aktiespararna

Storsatsning på Småbolagsportföljen

Av Redaktionen
8 maj 20184 min lästid

Aktiespararens småbolagsportfölj har utmärkt sig som en indexkrossare av rang. Sedan 2016 är portföljen upp 30 procent, jämfört med 23 procent för index.

- Det finns många undersökningar som visar att småbolagsaktier i genomsnitt överträffar aktiemarknaden som helhet, säger förvaltaren Dag Rolander.

Strategioptimering

Nu vässas succéportföljaren för att få plats med ännu fler spännande tillväxtbolag – och större riskspridning, berättar Småbolagsportföljens förvaltare Dag Rolander, senior börsanalytiker på Aktiespararen.

- Jämfört med de stora bolagen, som Volvo, är mindre bolag mer fokuserade vilket ofta är positivt från effektivitetssynpunkt men härav följer också att de inte erbjuder samma riskspridning över till exempel produktmarknader och geografier. Tio stora bolag ger bättre riskspridning än tio små. Det åtgärdar vi genom att kunna ha upp till tjugo aktier i småbolagsportföljen.

Analysprocessen

- Urvalet vilar på investeringsidéer som testas med samma kriterier för fundamental aktieanalys som vi tillämpar i tidningen Aktiespararen och om den utmynnar i ett köpråd så platsar aktien i portföljen, säger Dag Rolander.

Det är inget lätt jobb att sätta ihop en småbolagsportfölj som förväntas överträffa både index och sin egen historiska prestation.

- Aktieanalyser vilar på bedömningar och prognoser om försäljning och vinster. Ibland blir det istället överraskande bra. Men ibland blir det fel även om analysen kan sägas vara rätt med den information som fanns då, säger Dag Rolander.

Vad tror du om småbolagens framtid – finns det mer att hämta?

- Det finns många undersökningar som visar att småbolagsaktier i genomsnitt överträffar aktiemarknaden som helhet, där ju storbolag väger tungt. Så lär det fortsätta. De finns många småbolag med ännu oprövad eller ung teknik, inklusive forskningsbolag, som inte har kunder och försäljning och som därför inte går att räkna på.

Är det någon särskild sektor som sticker ut?

- Vi letar efter aktier i bolag som kommit igång ordentligt, som är lönsamma eller strax blir det eftersom de växer. Vi försöker undvika att få slagsida i portföljen mot ett fåtal sektorer och vi hämtar aktier från olika branscher.

Hur har det gått för Småbolagsportföljen hittills?

- Börsen är ganska svajig i år. Vid vår senaste avstämning hade Småbolagsportföljen stigit med drygt 4 procent sedan årsskiftet medan index (inräknat utdelningar) gått upp med 2,5 procent. Mäter vi lite längre tillbaka sedan början på 2016 har portföljen stigit med 30 procent och index med 23 procent.

Portföljlösningen passar de flesta, såväl aktiva som mer passiva investerare

Vilka sparare passar den här portföljen?

- Portföljer med minst tio aktier passar nästan alla typer av aktiesparare, kanske särskilt för dem som är nyfikna på något nytt med bolagsnamn som inte är så välkända som Astra, H&M och Volvo.

Men för utpräglade utdelningsjägare (hög direktavkastning) och den som har svårt att tolerera kurssvängningar i enskilda aktier är kanske inte Småbolagsportföljen det mest naturliga valet.

- Kurssvängningar är på gott och ont och jämnas ut eftersom portföljen har flera aktier och i enskilda aktier är det vanligt att kurssvängningar jämnas ut över tid (en dålig kvartalsrapport följs av en bra). Mest ska det svänga uppåt. Det är i varje fall vår ambition.

Dela med dig