Aktiespararna

Storstädning när Skanska ska miljardspara

Av David Flatbacke-Karlsson
17 januari 20183 min lästid

Skanskas tunga vinstvarning får aktien att rasa på Stockholmsbörsen.
Nu ska verksamheten omstruktureras för att spara miljardbelopp.
Samtidigt lämnar flera nyckelpersoner byggjätten – medan 3 000 anställda sägs upp.

Det fortsätter att vara motigt för Skanska.

Den senaste i raden av vinstvarningar får aktien att backa flera procent.

Nu tar nytillträdde vd:n Anders Danielsson till ordentliga åtgärder för att förändra den alltmer pressade situationen.

Tidigt på onsdagsmorgonen kom beskedet. Skanska meddelade en nedskrivning, som väntas belasta resultatet i det fjärde kvartalet med 1,1 miljarder kronor, i och med att en strategisk översyn av verksamheten har pågått sedan i höstas och nu ska sättas i bruk.

Rörelseresultatet för 2017 sägs nu uppgå till 5,3 miljarder kronor, att jämföra med konsensusprognosen på 6,5 miljarder kronor.

”För att förbättra lönsamheten kommer Skanska att minska verksamheten i de olönsamma affärsenheterna, öka fokus på kostnadskontroll och riskhantering”, skriver byggbolaget i ett pressmeddelande.

Skanska väljer att ändra upplägget kring byggenheterna i Polen, att lämna energisektorn i USA, sätta mer fokus på kärnverksamheten i Storbritannien och att fortsätta anpassa verksamheten i Tjeckien till en tuffare marknad. Skanska betonar att läget i Norden är mycket bra. Men då infrastrukturutvecklingen är allt annat än god i Europa kommer Skanska att minska sin exponering där och lägga mer jobb på att lyckas i USA.

Ordentlig rensning i leden

Byggjätten uppger också att runt 3 000 anställda kommer att få lämna sina uppdrag. Kostnaderna för detta, och fortsatta omstruktureringar, väntas bli 600 miljoner kronor som kommer att tas under 2018.

Skanska skriver att förändringarna kommer att leda fram till besparingar om cirka 1 miljard kronor årligen.

Anders Danielsson, som nyligen efterträdde Johan Karlström på vd-posten, har även beslutat att göra om rejält i koncernledningen.

Finanschefen Peter Wallin, personaldirektören Veronica Rörsgård, Pierre Olofsson, chef över verksamheten i Norden, och Christel Åkerman får tacka för sig. Magnus Olofsson blir ny finans- och ekonomichef, Kirsti Määtälä tar över rollen som personalansvarig och Richard Kennedy plockas in som vice vd med ansvar för nyckelverksamheterna i USA.

Rasar på börsen

Skanska är tydligt med att en bibehållen utdelning på 8,25 kronor per aktie är att vänta. Den nya resultatguidningen innebär ett resultat om 12 kronor per aktie. Men det räcker inte för att hålla investerarna på gott humör.

Aktien är ned över 6 procent vid lite före elvasnåret på onsdagsförmiddagen och handlas för omkring 162 kronor. Sett över det senaste året har aktien backat omkring 18 procent.

Dela med dig