Aktiespararna

Stort lönemissnöje bland anställda på svenska industriföretag

Av Redaktionen
20 mars 20182 min lästid

Det råder ett stort lönemissnöje på svenska industrijättar som Volvo, Scania, Sandvik och ABB.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Får inte sin del av de goda tiderna

Ingenjörerna på de världsledande svenska industriföretagen tycker inte att de får utväxling i form av högre löner, trots att tiderna är mycket goda för bolagen.

- Om inte företaget kan betala mer ett år som detta, när ska det då någonsin hända? säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania till Sveriges Radio.

Facken flyttar fram positionerna

Samtidigt ökar bristen på ingenjörer i Sverige enligt arbetsgivarna. Denna brist - kombinerat med den goda resultatutvecklingen - har fått facken att flytta fram positionerna.

I ett gemensamt upprop på Volvo, Scania, Sandvik och ABB kräver Sveriges Ingenjörer att företagen nu "visar dem pengarna" som det heter, rapporterar Sveriges Radio.

Anpassningsmöjlighet ska finnas i löneavtalen

Enligt ingenjörenas löneavtal ska möjlighet finnas, både från arbetsgivarhållet och från facket, att ge löneökningar i goda tider och mindre när företagen går sämre.

Men enligt Lisa Lorentzon fungerar inte modellen eftersom arbetsgivarna erbjuder samma löneökningstakt på 2,38 procent som året innan.

– Vi ifrågasätter väldigt skarpt den här avtalsmodellen eftersom man inte lever upp till avtalets intentioner, säger Lisa Lorentzon till SR.

Men arbetsgivarna i Teknikföretagen är av en annan åsikt.

– Vår uppfattning är absolut att bolagen har följt avtal och har iakttagit de intentioner som finns, säger Marcus Dahlsten, biträdande förhandlingschef, enligt SR.

Beträffande de centrala löneavtalen på minst 2 procent löneökning per år utvecklar biträdande förhandlingschef Marcus Dahlsten resonemanget:

– Här har bolagen lagt sig en bra bit över det, men Sveriges Ingenjörer tycker inte att det är tillräckligt, enligt Sveriges Radio

Redaktionen

Källa: Sveriges Radio

Dela med dig