Aktiespararna

Strategen: Kan bli ett volatilt börsår

Av Elin Hanspers
9 januari 20242 min lästid
Fortsatt fokus på räntan och ett volatilt men bra börsår. Så kan man sammanfatta hur Söderberg & Partners Marcus Tengvall, ansvarig för taktisk allokering, ser på året som ligger framför oss.

Börsåret 2024 har inletts trögt, med lägre riskaptit, högre räntor och svagare börser. Men Marcus Tengvall, ansvarig för taktisk allokering på Söderberg & Partners, menar i en marknadskommentar att detta är en naturlig rekyl efter börsuppgången i november och december.

”Som vi ser det har det snarare varit en normal paus efter november och decembers starka börsuppgång. Efter en stark period ökar alltid risken för kortsiktig turbulens, vinsthemtagningar och börsnedgångar varför vi ser rörelsen som naturlig”, skriver han.

Samtidigt pekar han på att förväntningarna om när centralbankerna ska sänka sina styrräntor har gått tillbaka något, vilket gjort att marknadsräntorna stigit. Det viktiga är dock inte den exakta tidpunkten för räntesänkningar, menar han dock, utan att nästa steg för centralbankerna är just räntesänkningar, vilket är positivt för den övergripande börstrenden.

”Även om vi ser framför oss att det kommer vara volatilt under perioder, bedömer vi att den övergripande trenden i år kommer vara positiv för risktillgångar. Därför har vi en övervikt mot Nordiska aktier och Räntor i våra portföljer”, skriver han.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig