Aktiespararna

Strategen: Här är siffrorna som avgör börsveckan

Av Elin Hanspers
28 november 20232 min lästid
Viktiga amerikanske makrosiffror lär styra börsutvecklingen på kort sikt.

Under november har inflationsstatistiken och lägre långräntor eldat på börsen.

Den svenska inflationstakten mätt som KPIF, uppgick i oktober till 4,2%, enligt SCB. Enligt Infront väntades en KPIF-inflation på 4,4%. Dessutom kom den amerikanska inflationssiffran in en tiondel lägre än väntat och USA:s finansdepartement tillkännagav att ett mindre lånebehov hos staten än väntat de kommande tre månaderna.

I en börskommentar säger Carnegie Private Bankings makro- och marknadsstrateg Helena Haraldsson att även börsutvecklingen denna vecka kan komma att styras av flera makroekonomiska utfall.

”På torsdag presenteras nya inflationssiffror från Europa. Viktigast för börsen är dock den amerikanska PCE-inflationen som mäter det breda underliggande inflationstrycket och brukar kallas Federal Reserves favoritmått”, säger hon.

"Viktigt för börsen"

Hon påpekat att marknaden räknar med att priserna i kärn-PCE-inflationen har ökat 0,2% under månaden.

”För börsen är det viktigt att PCE-inflationen bekräftar den nedåtgående trend som KPI-siffran häromveckan visade på”, säger hon.

Under fredagen kommer siffror för konjunkturbarometern ISM-index för industrin i USA. Marknaden förväntar sig att den stiger från 46,7 till 47,6, vilket skulle indikera en mjuklandning.

”Marknaden vill se att konjunkturbarometrar som ISM-index fortsätter att stabilisera sig och bottnar kring dessa nivåer. ISM-noteringar under 45 har ofta associerats med recessioner i USA och skulle vara en varningssignal för konjunkturen”, säger hon.

Marknadsanalyser

Dela med dig