Aktiespararna

Strategen om börsfallet: ”Bara början”

Av David Flatbacke-Karlsson
21 februari 20182 min lästid

En ökad turbulens och fallande kurser satte nyligen stora spår på världens börser.
Men korrektionen var ingenting mot det som stundar, menar experten.
– Det var inte huvudrätten, säger Andrew Sheets, chefsstrateg på Morgan Stanley, till CNBC.

Efter att, minus kortare perioder, gått som tåget backade världens börser med besked i början av februari.

Återhämtningar har sedan gått att se, men oron är långtifrån över.

Det menar ett ansett proffs – som snarare ser betydligt sämre tider framför sig.

Den 26 januari 2018 slogs nya toppnoteringar på USA-börserna. Mindre än två veckor senare hade både industritunga Dow Jones, storbolagslistan S&P 500 och teknikbetonade Nasdaq fått se sina index backa omkring 10 procent.

Investerarnas riskaptit har sedan vaknat mer till liv. Kurserna har stigit. Men det betyder inte att turbulensen är borta för gott.

– Det här (korrektionen) var bara en aptitretare. Inte huvudrätten, säger Andrew Sheets, chefsstrateg på Morgan Stanley, till CNBC.

”Ett logiskt mönster”

Andrew Sheets lyfter fram att de utvecklade marknaderna befinner sig i ett sencykliskt skede.

– Stigande aktier, inflation som klättrar, en penningpolitik som stramas åt, råvarupriser som är högre och en stigande volatilitet är ett logiskt mönster om vår uppfattning är rätt, säger han.

Att den amerikanska 10-årsräntan närmar sig den ”magiska” 3-procentsgränsen och att 2-årsräntan nyss nådde sin högsta nivå på nära tio år är två saker som har gett investerare huvudbry. Rädsla för högre inflation och en försiktigare penningpolitik signerad Federal Reserve, USA:s centralbank, är två andra faktorer som har pressat aktier.

SE OCKSÅ: Dagens nya aktierekar (https://old.aktiespararna.se/nyheter/dagens-nya-aktierekar-55)

Därför kan det bli tufft

Andrew Sheets betonar att bolagens vinster i det första kvartalet har varit av imponerande karaktär. Det kommer dock inte att bli lika enkelt att leverera framöver.

– Omkring mars månad kommer marknaden att behöva handskas med en kärninflation som stiger och inköpschefsindex som tappar. Sedan finns det risk för ekonomiska överraskningar och även för justeringar av vinster, understryker strategen.

Dela med dig