Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-01

Strävan efter harmoni i portföljen

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Det går åt skogen"? Läs det här

Allmän reflektion

Det är något speciellt med den här tiden på året.

Kanske beror det på kombinationen av kylan i luften, skiftet till vintertid och mörkret som kommer krypandes. Eller så är det besöket på kyrkogården (under alla helgons dag) som gör att sinnesstämningen i oktober/november skiljer sig från årets alla andra månader.

Det är inte bara i Sverige som kopplingen mellan det levande och det döda uppmärksammas under denna tid på året - det är ett globalt fenomen, med olika varianter som Día de muertos i Mexiko eller Halloween i USA.

wysiwyg_image

Día de muertos och Halloween uppmärksammas på olika sätt under oktober/november

Likheter på börsen

Utan att bli överdrivet vidskeplig syns stämningen på aktiemarknaden. I år har oktober präglats av breda nedgångar och oron inför framtiden har vuxit sig allt starkare.

Börsras i oktober är emellertid inget nytt – tvärtom, har några av de kraftigaste fallen i historien inträffat i just oktober. Kanske därför många talar om ”oktober-effekten”

Sammanträffande eller ödet…?

Vem vet?

Vältajmad rekyl

Det vi däremot vet är att marknaden har rekylerat kraftigt uppåt sedan förra veckans inlägg. Förra veckan gick vi ”all-in” i portföljen och kassan bantades ned till 0 procent.  

Med facit i hand var det ett korrekt beslut.

Dagen efter, fredagen den 26 oktober, presenterade portföljens största innehav – Kindred - en mycket bra Q3-rapport. Den pressade spelbolagsaktien belönades med en välförtjänt uppgång.

wysiwyg_image

Kindred har fått en välbehovlig dos rapportbränsle

Imorgon är det dags för ett annat kärninnehav att bekänna färg - Loomis. Värdehanteringsbolaget har haft en skakig resa på börsen i år och tyngts av problem på den viktiga Europamarknaden. Tillväxtcylindern är – och har länge varit – den amerikanska marknaden. Vi hoppas på ett bra rapportutfall, men är samtidigt förberedda på turbulens...

Nu över till förändringarna i portföljen

Investor, Kindred och Loomis

 • Vi väljer att skala ned positionerna i toppinnehaven
 • Bolagen har den gångna veckan återhämtat förlorad mark och stigit kraftigt
 • Ombalansering sker i huvudsak utifrån ett risk- och storleksperspektiv
 • Aktierna är fortfarande favoriter hos oss och uppsidan kvarstår
 • De nya portföljvikterna blir 7,2 procent för såväl Investor, Kindred som Loomis
 • Säljpriset uppgår till 393 kronor i Investor, Kindred 100 kronor samt Loomis 287 kronor

Mycronic

 • Efter en fin kursesa på kort tid säljer vi innehavet i Mycronic
 • Den kortsiktiga investeringstesen infriades, aktien är dock fortsatt väldigt hårt blankad och vi väljer att låsa in vinsten
 • Försäljningen sker till det volymvägda priset på 115,8  kronor per aktie
 • Avkastningen på den sex veckor långa placeringen uppgår till dryga 23 procent

Global Gaming 555

 • Vi väljer att avyttra hela positionen i spelbolaget Global Gaming 555
 • Aktien har stigit kraftigt efter William Hills bud på sektorkollegan Mr Green
 • Uppköpet har inneburit en efterlängtad vitamininjektion i hela sektorn
 • Hur långlivad denna vitamininjektion blir är dock ännu oklar
 • Även om Global är en uppköpskandidat väljer vi att stänga affären då aktien nått vår målkurs på 30 kronor
 • Försäljningen sker till det volymvägda priset på 30,7 kronor per aktie
 • Avkastningen på den tre veckor långa placeringen uppgår till cirka 26 procent
 • Bolaget släpper sin kvartalsrapport den 22 november 
wysiwyg_image

Såväl Kindred (gul linje) som Global Gaming (lila linje) har rekylerat närmare 20 procent senaste veckan.

SCA & Stora Enso

 • Skogsbolagen - som plockades in förra veckan – levererade solida Q3:or
 • I SCA kom rörelseresultatet in över konsensus, främst drivet av produktionsstarten i Östrand och stabil utveckling i pappersverksamheten och i sågverken
 • Även Stora Enso presenterade en trevlig rapportläsing med en godkänd intäktsökning (justerat för avyttringen av Puumerkki) och en ännu bättre vinsttillväxt
 • Handeln i båda aktierna har varit en svajig historia med uppgång blandat med nedgång
 • Vi är dock fortfarande övertygade om att aktierna kommer prestera väl framöver
 • Båda innehaven behålls tills vidare

Övriga portföljhändelser

Förra veckan hyvlade vi marginellt i dagligvarubolaget Axfood efter en något svagare rapport än väntat. Aktien har återhämtat nedgången och fått ny energi efter ICA Gruppens revansch. Positionen behålls tills vidare.

Ett annat bolag som vi i förra veckan tog ned positionen i var guldbolaget Semafo. Vis av tidigare erfarenhet brukar aktien rasa på sina rapporter (kommer onsdag 7 november) och vi valde därför att vikta ned innehavet. Gruvbolaget har varit en misslyckad affär för oss än så länge och aktien hänger löst, om nu inte motsatsen bevisas i rapporten nästa vecka.  

Slutligen ökade vi på innehavet i fettspecialisten AAK efter rapportnedgången. Bolaget presenterade – återigen – ett jättefint kvartal med högre volymleveranser och vinsttillväxt. Förväntningarna låg dock något högre, varpå aktien backade. Vi gillar alltjämt det ultravälskötta bolaget och ökade därför på positionen igen efter omotiverad svaghet i kursen.

Kassan är åter påfylld

Efter alla förändringar uppgår nu kassan till 18 procent igen och vi är redo för nya affärer. Marknaden har studsat och vi får se om det blir lugnare segling under november.

På rapportsidan inväntar vi Loomis rapport under morgondagen med spänning (aktien rasade tvåsiffrigt förra gången). Även norska NRC Groups rapport nästa vecka, på tisdag, samt Semafos kvartalsredogörelse dagen efter, blir superintressant.

Ett sista tips blir att bevaka Apples rapport ikväll (kl 21.30) och Alibabas rapport imorgon. Dessa pjäser kommer tveklöst att påverka marknadsläget kommande veckor, likaså den amerikanska jobbstatistiken som publiceras klockan 13.30 svensk tid imorgon.

Glöm heller inte bort att det är halvdag på börsen imorgon fredag!

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

wysiwyg_image

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.