Aktiespararna

Styrelseledamot stortankade aktier dagar före kursrusning

Av Annelie Östlund
18 december 20234 min lästid
Det var under tisdagen och onsdagen förra veckan som styrelseledamoten i Smart Eye Lars Olofsson köpte 28 984 aktier i bolaget.Foto: Pressbilder och Shutterstock
Styrelseledamoten i Smart Eye köpte aktier för mångmiljonbelopp. Några dagar senare får bolaget den största ordern hittills och aktiekursen rusar 34 %. ”Styrelsen kände inte till att ordern var på väg”, säger vd Martin Krantz.

Det var under tisdagen och onsdagen förra veckan som bilteknikbolagets styrelseledamot Lars Olofsson köpte 28 984 aktier i First North-listade Smart Eye. Aktierna köptes till ett genomsnittspris på 62,20 kronor per aktie, en affär på 1,8 miljoner kronor.

Under måndagen – två handelsdagar efter aktieaffären – meddelade Smart Eye att bilteknikbolaget ska leverera sin förarövervakningsteknik till 46 nya bilmodeller från en ”stor nordamerikansk fordonstillverkare”.

Smart Eye rusade idag

Affären är enligt bolaget värd 1,55 miljarder kronor baserat på prognoser för den beräknade produktlivscykeln. Ordern, som är bolagets största hittills, fungerade som raketbränsle för aktiekursen som rusade 34 % under måndagens handel.

Att köpa aktier med insiderinformation – det vill säga information av specifik natur som inte har offentliggjorts, men som om den offentliggjordes sannolikt skulle ha en väsentlig inverkan på aktiepriset – är förbjudet och kan utgöra ett brott.

Visste bara det marknaden visste

Men Smart Eyes vd Martin Krantz förklarar att styrelsen inte kände till ordern på 1,55 miljarder kronor

Kände Lars Olofsson till att den här ordern var på väg?

"Nej, absolut inte. Han visste bara det marknaden visste – att det är många sådana här förhandlingar som pågår. Han har ryggen fri.”

Så styrelsen visste inte om att detta var på väg?

”Det är klart att de hade koll på att vi sitter och förhandlar. Men det är inte det som skapar insiderläge – att vi sitter och förhandlar. Enligt våra juridiska rådgivare uppstår insiderläget när förhandlingen i princip är klar. Så att man kan räkna med att nu är det påskrivet, nu är allting klart. Det är då vi skapar insiderlistorna”, säger Martin Krantz och fortsätter:

”Men sådant informerar vi inte styrelsen om mellan styrelsemötena.”

När skapade ni insiderlistan för den här ordern?

”Det vet jag inte om jag kan säga. Men om det är någon som vill undersöka detta så välkomnar vi det.”

Martin Krantz säger också att bolaget sitter ”med ett dussin förhandlingar om sådana här ordrar.”

”Vi vet ju att vi kommer att vinna – säkerligen – några av de här ordrarna eftersom vi är marknadsledande. Men inte exakt vilka och exakt när.”

"Mycket strikt regelverk"

Lars Olofsson återkopplar senare på kvällen via mejl till Aktiespararna. Han skriver att Smart Eye ”har ett mycket tydligt och strikt regelverk vad gäller insiderinformation” och att det upprättas loggbok för insiders, vilket även skett i detta fall. 

”Därutöver ser jag alltid till att före alla aktieköp eller försäljningar av Smarteye-aktier (där jag sitter i styrelsen) att finansavdelningen på Smarteye validerar tidpunkt för mina intentioner av köp eller försäljning. Dessutom validerar även Smarteyes juridiska rådgivare alla mina intentioner och tidpunkter för köp/försäljningar. Dessa valideringar gjordes naturligtvis för de köp du refererar till”, skriver Olofsson.

Enligt Lars Olofsson fick han och resten av styrelsen information om den stora ordern först i fredags förra veckan – alltså ett par dagar efter Olofssons senaste aktieköp.

”Jag som resten av styrelsen blev av vd muntligt informerad av ett troligt kommande kontrakt med en större biltillverkare i USA under fredagens (den 15/12) styrelsemöte vilket sedermera bekräftades, därav dagens pressrelease som jag antagligen tog del av samtidigt som dig själv.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig