Aktiespararna

Succéförvaltaren pekar ut en av sina favoritaktier

Av Cristofer Andersson
15 november 20227 min lästid
Historiken visar att småbolag, men även medelstora sådana, tenderar att straffas med djupare och kraftigare aktiefall än de större. En erfaren investerare och som varit med länge och som brinner för små- och medelstora bolag är Fredrik Skoglund, som driver fonden Avanza Småbolag by Skoglund.

Vad har förvaltaren att säga om Stillfront, Husqvarna och Hexatronic och har sista räntehöjningen skett?


Du har varit med länge och har således fått erfara mycket kriser och utmanande situationer. På vilket sätt skiljer sig 2022 års alla utmaningar mot till exempel finanskrisen?

”Finanskrisen var snabb och tydlig – där alla bolag och sektorer, i princip, tvingades dra ned på allt snabbt. Idag är det betydligt större spridning", säger han och fortsätter:
"Dels mellan USA och Europa, på grund av kriget och energikrisen, dels mellan fastigheter och bank. Dock är även en spridning mellan konsumentbolag och B2B-bolag framträdande. Vidare är denna kris mer politisk, med krig i Ukraina och fortsatt spänt läge mellan USA och Kina, samt att det finansiella systemet inte drabbats till dags datum”, säger den erfarna förvaltaren.

Han berättar vidare varför han valt att fokusera på just småoblag i Norden och inte USA:

”Svenska småbolag har historiskt gett väldigt bra avkastning, betydligt bättre än småbolag i USA, medan i USA är det de stora bolagen som gett bra avkastning historiskt.”

Levererat bättre än index alla år fram till 2021

Vi låter oss stanna vid just historik och vikten av långsiktighet.

”Jag är riktigt glad för att ha levererat bättre avkastning än småbolagsindex, börsen, storbolag och genomsnittet för svenska småbolag alla år fram till och med 2021. I år är det tuffare, men vi är i alla fall fortsatt före småbolagsindex”, lyfter förvaltaren fram och återkommer gång på gång om vikten av långsiktighet.

”Det som är viktigt är att lyckas leverera bra avkastning oavsett marknad och under lång tid, vilket jag har gjort för mina andelsägare. Vissa år är mer utmanande och volatila och som investerare är det viktigt att ta sig igenom dessa", säger han och fortsätter:

”Att fonden hittills i år är ned med 29,74 % är absolut tråkigt, men jag uppmuntrar alla andelsägare att ständigt återgå till vikten av långsiktighet. Jag har varit med länge och vet att bra bolag fortsätter vara just bra.”

Förvaltarens syn på Husqvarna

I flera intervjuer samt poddar har du talat dig varm för Husqvarna – ett bolag som under våren var fondens tredje största innehav men som nu är på plats åtta. Varför är detta ett sådant fantastiskt bolag och är aktien köpvärd på nuvarande nivåer?

”Husqvarna har varit ett innehav länge och främst lockas jag av hållbarhets- och robotcaset, det vill säga automatiska och självgående produkter. Tyvärr har bolaget drabbats av komponentbrist och robotcaset har inte kommit i marknadens fokus”, svarar Skoglund.

På frågan om bolaget har straffats av de mer ekonomiskt pressade och därmed mer restriktiva hushållens ekonomi bedömer han som självklart.

”Att Husqvarna är ett konsumentbolag har också tyngt på kort sikt. På längre sikt tror jag att ökat fokus på kommersiella robotgräsklippare, för till exempel golfbanor, fotbollsplaner och parker, och fortsatt tillväxt, speciellt i USA på längre sikt, för konsumentrobotgräsklippare är några av de viktigaste drivkrafterna för Husqvarna.”

"Stillfront är en aktie som är lågt värderad"

Ett annat bolag i fonden är Stillfront, som så sent som den 26 oktober skrotade sin prognos för den organiska tillväxten under innestående år. Bara ett par dagar därefter nåddes även marknaden av nyheten att ett av bolagets dotterbolag i Indien stod under utredning, vilket fick aktien att rasa än mer. Vad lockar dig i detta bolag, vars aktie är ned med 62,48 % i år?

”Stillfront har är en aktie som är lågt värderad och som borde gynnas av en lugnare konjunktur, då marknadsföring är en av deras största kostnader, vilket troligen faller i en lågkonjunktur. Tyvärr har marknaden för mobilspel fallit tillbaka under återöppnandet av världen efter pandemin”, svarar småbolagsinvesteraren för att därefter lyfta fram den nyligen aktuella händelsen i Indien, där ett dotterbolag är under utredning av myndigheter.

"I samband med återöppnandet av världen har några av bolagets förvärv visat sig inte vara speciellt värdeskapande. Aktien ser fortsatt lågt värderad ut och jag hoppas att de ska reda ut problemen de har drabbats av.”

Spår en ljus framtid för Hexatronic

Samtalet går från än det ena bolaget till än det andra. Hexatronic, som är ett stort innehav i fonden, har under åren gått från klarhet till klarhet och har således bidragit med positiv avkastning.

”Hexatronic har gått från att vara ett svenskt fiber-till-hemmet bolag – till att nu vara exponerat mot fiber-till-hemmet i väldigt mycket större marknader såsom USA, England, Tyskland och så vidare. I Sverige har vi ca 80 % fiberpenetration, medan USA ligger på ca 25 % och England/Tyskland på cirka 5 %. Bolaget har således en fortsatt stor marknadstillväxt framför sig i många år och tillsammans med väldigt starkt managementteam, som även adderar förvärv till en redan stark marknad, ger det starkt avtryck i tillväxt och marginalförbättring.”

Så blir det med räntehöjningarna framöver

Inflation och ränta – två begrepp som kommit att karaktärisera 2022. Har en topp nåtts?

”Den höga inflationen som vi nu upplever har uppstått genom kraftiga finansiella stimulanser, logistikproblem samt på grund av den kraftiga varukonsumtionen under pandemin. Detta har lett till brister på i princip alla varor och insatsvaror, speciellt halvledare och dylika komponenter, vilket har lett till en kraftig inflation både hos konsument och företag. För att tygla detta har världens centralbanker, med FED i spetsen, kraftigt höjt styrräntan. Till det har kriget i Ukraina skapat ytterligare inflation genom högre energipriser”, reflekterar Skoglund och går sedan vidare in på hur han tror att det kommer ske ett par till räntehöjningar under 2022:

”Jag tror att vi kommer se ytterligare räntehöjningar från centralbanker under 2022, men att vi är ganska nära en räntetopp, då både inflationsdata och arbetsmarknaden saktar in. Detta skulle kunna innebära en vändning för de mest drabbade sektorerna under 2023, men det återstår att se.”

Dela med dig