Aktiespararna

Superbeskeden som tar börsen till årshögsta

Av Annelie Östlund
14 december 20234 min lästid
Esbjörn Lundevall, SEB (Längst ned till höger i bild) och Erik Nilsson, Öhman fonder, är väldigt positiva till beskeden.
Fed lämnar styrräntan oförändrad, amerikanska realräntor sjunker och svenska inflationen kom in på lägsta nivån på två år. ”Det är otroligt positivt för börsen. Särskilt för fastighetsaktier, småbolag och andra bolag som är relativt skuldsatta”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. Stockholmsbörsen rusar också kraftigt som följd under torsdagen och når årshögsta.

Därför rusar börsen - alla positiva besked på ett dygn

Positiva besked för börsen forsar in under natten och torsdagsmorgonen.

I USA lämnar amerikanska centralbanken Fed styrräntan oförändrad och flaggar för tre räntesänkningar på 25 punkter vardera under 2024.

Detta är mindre än marknaden redan prisat in - marknaden räknar med fyra sänkningar – men det är ändå aggressivare än vad ledamöterna tidigare indikerat, då de i september prognostiserade två sänkningar.

Beskeden resulterade i att räntan på den amerikanska 10-åringen sjönk till under 4 % och realräntorna sjönk.

Realräntan gick ned från drygt 2 % till 1,8 % igår. Det är en otroligt stor rörelse på en dag”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

I Sverige kommer samtidigt inflationen för november in på så låga nivåer att SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist pratar om ”inflationschock”:

”Inflationstomten kom även till Sverige", skriver han i en kommentar på morgonen.

KPIF landade på 3,6% för november vilket är den lägsta nivån på två år och betydligt lägre än vad experterna hade väntat sig.

Experten: "Otroligt positivt"

”Det här är otroligt positivt för börsen – framför allt USA-siffrorna och den kraftiga nedgången i realräntorna i USA under gårdagen”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB och fortsätter:

”Det är jättepositivt särskilt för fastighetsaktier, småbolag och andra bolag som är relativt skuldsatta. Ytterligare hjälp får de här bolagen av den svenska inflationsstatistiken som kom på morgonen.”

Detta syns också i aktiekurserna under torsdagsmorgonen. Till och börja med är de breda indexen OMX30 och OMXSPI upp 1,72% respektive 2,85%. OMXSPI nådde därmed nytt årshögsta på 888.

Tittar vi på enskilda aktier så är SBB exempelvis upp 13%, och fastighetsbolagen Balder, Corem, Fabege, K-Fast, Sagax och Wallenstam är alla upp runt 10%. Även byggbolaget JM stiger med cirka 10%.

Öhman Fonder skriver i en kommentar att man tror att börsen kan bryta igenom tidigare toppar från i höst och tidiga vintern.

"Feds ränteprognoser och det som Fed-chefen Powell sade vid pressträffen lämnar dörren öppen för att julrallyt kan fortsätta en bit till. Jag trodde att Powell skulle trycka mer på att de finansiella förhållandena hade blivit lättare, det här öppnar upp dörren för de räntesänkningar som marknaden redan börjat diskontera. Det är uppenbart att de vill börja sänka räntan innan inflationen når två procent, det upplever jag är lite nytt. Det är en ny strategi, tidigare upplevde jag att de hellre ville hålla räntan lite för hög, nu tycks de mer vilja undvika att ekonomin kraschlandar, uppger Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder, för Finwire.

Ser en uppgång på 5-10%

Han tror att börsen kan klättra vidare framöver.

"Jag hade räknat med att vi redan hade nått toppnivåerna för julrallyt men nu finns det en god potential att bryta igenom börstopparna från hösten och tidiga vintern, både i USA och Stockholm. Det bredare OMXSPI-indexet tror jag under de kommande tre månaderna har potential att stiga omkring fem till tio procent, där småbolag och mellanstora bolag (midcap) generellt har störst potential", fortsätter han.

LÄS MER: Lägsta inflationen på två år i Sverige

LÄS MER: Granskning: Sämsta och bästa globalfonderna

Marknadsanalyser

Dela med dig