Aktiespararna

Svaga utsikter för H&M

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
28 september 20173 min lästid

Hennes och Mauritz

  • Vi väljer att avyttra innehavet i H&M efter den svaga kvartalsrapporten.
  • Vi valde att kliva in i aktien på 200 kronor då vi skymtade en potentiell turnaround i bolaget. Dessutom såg det tekniskt intressant ut. Vi skrev följande: ”Då just 200-kronorsnivån verkar vara en cementerad botten ur ett tekniskt perspektiv ser vi risk/reward som intressant i nuläget. Det finns uppenbarligen väldigt många köpare redo att kliva in här på dessa nivåer”.
  • Aktien hämtade också mycket riktigt kraft runt 200 kronor och fortsatte sen vidare norrut. Dock nåddes en kortsiktig topp vid 223 kronor, varpå vi inte tog hem någon vinst.
  • Vi kan bara konstatera att den underliggande verksamheten i H&M har det uppenbart fortsatt kämpigt, vilket dagens kvartalsrapport med all tydlighet visar.
  • Rapporten var svag men också inom ramen för vad marknaden hade förväntat sig. Dock verkar en trendvändning vara fortsatt långt bort med en fortsatt problematisk lagersituation. Våra förhoppningar att hösten skulle bli bättre minskade också i och med ledningens kommentar att försäljningen mattats av i slutet på september månad.
  • H&M:s tillväxtstrategi väcker också allt fler frågetecken. Försäljningen växer och antalet butiker ökar stadigt - men vad händer med egentligen med marginalen? Se bild nedan
  • Vi räds att den pånyttfödda optimismen kring aktien nu är som bortblåst och vi ser ingen anledning att äga aktien för tillfället
  • Affären i H&M genererade en vinst på knappa 6 procent

Skanska

Vi gillar alltjämt aktien och höjer målkursen.

  • En potentiell och intressant trigger i aktien är att det börjar dra ihop sig för ett skatteförslag i USA (igen) och skulle Donald Trump lyckas få igenom sitt förslag skulle det vara positivt för Skanska
  • . Ett utfall som marknaden inte verkar tro på för tillfället.
  • Efter utfallet i det amerikanska presidentvalet hade aktien en fin utveckling och var uppe över 225 kronor som högst. Men i takt med att optimismen kring Trumps handlingskraft svalnat har aktien, i kombination med nedskrivningar och svaga byggmarginaler, tappat sitt momentum och handlas nu på samma nivåer som innan Trump blev vald president.
  • Aktiekursen är ner mer än vinstrevideringarna och vi tycker fortfarande att aktien ser intressant ut. Vi höjer även vår målkurs i aktien till 215 kronor, från tidigare 195 kronor.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig