Aktiespararna

Svaren som gör dig till investerare

Av Redaktionen
24 oktober 20184 min lästid

Tre av fyra unga låter sparpengarna nötas ned av inflationen istället för att växa med ränta-på-ränta-effekten. Elin Agorelius, verksamhetchef på Ung Privatekonomi, har svaren som hjälper dig att gå från sparare till investerare.

Tre av fyra unga sparar på sparkonto istället för i aktier och fonder, visar en Sifoundersökning på uppdrag av Unga Aktiesparare och Swedbank.

Visst finns det risker med att investera i aktier och fonder, men vad många missar är att spara med nollränta gör att inflationen leder till en garanterad förlust i nuläget. De senaste månaderna har inflationen i Sverige, ökningen av den allmänna prisnivån, överstigit Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Därför tycker jag att fler borde ta steget från att spara pengarna på sparkontot till att investera. Här är några frågor – och svar – som jag hoppas kan hjälpa dig att komma igång.

Varför ska jag investera i aktier och fonder?

Det här är essensen i allt sparande och investerande. Varför sparar jag egentligen? Majoriteten lägger inte undan pengar och avstår från konsumtion idag bara för att, utan det finns en dröm som gör att det känns värt det. Det finns många olika drömmar man kan ha. Kanske vill du skaffa en sommarstuga i framtiden? Eller gå ner till att jobba på deltid? När du kommit fram till svaret på denna första fråga kommer vi naturligt till nästa.

När behöver jag pengarna?

Vill du ha en båt om ett år, eller en villa med sjöutsikt om femton år? När du behöver pengarna avgör hur de ska placeras. Det kan kännas med möjligheten till att tjäna mycket pengar på kort tid. Ändock så är aktieplaceringar på kortare sikt än 5 år inte att rekommendera. Ska pengarna användas till något om ett par månader eller ett år, då är det ändå sparkontot som gäller. Kan du däremot avstå från pengarna för att ge dem möjlighet att växa till sig för att nära din dröm, då är aktiesparande ett fantastiskt alternativ!

Hur mycket tid kan jag lägga på börsen, och hur intresserad är jag?

De viktigaste frågorna enligt mig, och de hör i största grad ihop. Om du är intresserad av att läsa på om bolag, lära dig göra en analys och läsa marknaden så kommer du troligtvis vilja lägga mer tid än om du tycker det känns långrandigt och krångligt. Ett intresse kan självfallet byggas upp, och att du inte är superintresserad idag betyder ju inte att du inte kan bli det imorgon. Men om det inte finns ett engagemang att lägga tid och energi på att lära sig i början så får man se över vilken typ av placeringar som passar bäst. Vill du bara lägga tio minuter och sedan inte tänka så mycket på det? Då kan aktiefonder passa bättre än att köpa enskilda aktier exempelvis. Utgå alltid från dig själv, din tid och ditt engagemang. Man måste inte börja med kassaflödesanalyser och/eller lägga timmar varje dag om man inte känner att man absolut inte vill det.

Genom att besvara dessa frågor har du en bra grund för att ta steget från sparkontot till börsen – och hitta ett alternativ som passar dig, oavsett om det handlar om breda fonder eller spännande uppstickarbolag.

Kanske blir investeringar din nya passion?

Elin Agorelius är verksamhetschef på Ung Privatekonomi, ett ickevinstdrivande skolprojekt vars syfte är att utbilda ungdomar om privatekonomi. Hon är även en aktiv twittrare med förkärlek för börsen på @ElinAgorelius.

Dela med dig