Aktiespararna

Detta är viktigast när svenskar investerar i aktier

Av Jan Lindroth
13 juni 20244 min lästid
Nyheter och händelser i omvärlden är det som framför allt styr vilka aktier som köps.
Magkänslan är lika viktig när man väljer aktier som årsredovisningar och kvartalsrapporter, enligt en undersökning från fondplattformen Savr.

Savr har gjort en enkätundersökning bland dryga tusentalet personer som uppgett att de är aktieintresserade och handlar aktier minst en gång i månaden. Urvalet omfattar bara personer mellan 25 och 55 år. Orsaken bakom den lite märkliga begränsningen framgår inte.

Utöver att få en bra avkastning på sparkapitalet anger nästan 70% att de handlar med aktier - i stället för att till exempel köpa fonder - för att det är roligt och spännande. Underhållningsfaktorn är alltså klart framträdande.

Tech-sektorn är det som lockar mest, nästan 70% anger den som den man tror mest på vad gället aktier.

Nyheter i fokus

Nyheter och händelser i omvärlden är det som framför allt styr vilka aktier som köps, över 50% anger att detta påverkar investeringsbeslutet mest. Lite överraskande är kanske att ”chans till utdelning” kommer tvåa på 30%. Flitigt skivande i affärspress om aktier med utdelning kanske spelar in lite grann här.

Bara någon procentenhet efter "chans till utdelning" kommer faktorerna ”årsredovisningar/kvartalsrapporter”, ”magkänslan” och ”tips från aktieintresserade vänner/bekanta”.

Att magkänslan kan vara viktigt när man fastnar för en aktie känner nog de flesta igen men känslan torde oftast indirekt grunda sig på information man tagit in via medier och andra kanaler.

Koll på portföljen på jobbet

De som är intresserade av aktier diskuterar sina portföljer främst med familj och vänner, bara en tredjedel gör det med kollegor på jobbet.

Det är i stället där man mest ägnar sig åt att hålla kolla på portföljen (40%). På plats två kommer ”på lunchen”, vilket väl i praktiken är en omskrivning för ”på jobbet”. På fjärde plats med 20% kommer ”på toa”.

Många håller koll på portföljen flera gånger om dagen men de flesta, två tredjedelar, säger att de tittar till innehaven minst en gång om dagen eller minst en gång i veckan.

När det kommer till att faktiskt göra affärer genom att justera portföljen så sker det förstås mer sällan. En dryg tredjedel (38%) säger att de gör det varje månad medan ungefär lika många (31%) gör det en gång i kvartalet. Där kan man ju notera att de flesta privatsparare är betydligt med aktiva än till exempel Industrivärden.

Det som respondenterna tror kommer påverka utvecklingen kommande 12 månader i störst utsträckning är tre faktorer som inte kommer som någon överraskning. Flest, 59%, tror att "krig och konflikter" kommer ha störst påverkan på deras aktieinnehav, följt av "konjunkturläget" på 54% och inflationen, på 53%.

Undersökningen har Savr gjort som en ett led av sin satsning på att också erbjuda aktiehandel utöver dagens fondplattform. Detta har dragit ut på tiden sedan Savr först började prata om aktiehandel och beskedet nu är att erbjudandet ska lanseras snart och definitivt innan året är slut. Söderberg & Partners plattform Levler startade aktiehandel i september förra året och snart är det alltså dags för ännu en som vill utmana dominanterna Avanza och Nordnet.

Att Savr vill utmana Nordnet och Avanza syns inte minst genom den prissättning som de har tänkt sig. Den ska vara billigare än Avanza och Nordnet men inte gratis. Precis var den landar återstår att se.

LÄS MER: Lista: De mest ägda bolagen - här är nykomlingarna

LÄS MER: Så agerar miljonärerna 2024

Dela med dig