Aktiespararna

Svenskarnas finansiella hälsa ökar

Av Jessika Bouveng
13 mars 20242 min lästid
Tuffa ekonomiska tider kan ha en positiv effekt på den finansiella hälsan.
Ett tufft ekonomiskt läge svider på många sätt men kan däremot ha en positiv effekt på den finansiella hälsan. Detta med anledning av att fler börjar bry sig om sin ekonomi.

Index för finansiell hälsa mäter människors förmåga och kunskap om privatekonomi. I början på 2023 hade 76% av svenskarna en god eller en stark finansiell hälsa. I samma mätning i år har denna siffran ökat till 80%. Det visar en rapport från Swedbank.

“Även om det är ekonomiskt utmanande tider så är det positivt att många blivit mer insatta i sin privatekonomi. Det ekonomiska läget verkar framför allt ha skapat en större medvetenhet om vikten av försäkringar. Det är den främsta förklaringen till att den finansiella hälsan ökat”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Ökar mest hos kvinnor

Mest har den finansiella hälsan ökat hos kvinnor som förra året låg på 71% medan årets siffra visar 77%. Bland män ligger den finansiella hälsa på 83%.

– Med kontroll på ekonomin ökar förutsättningarna för ett tryggt och självständigt liv. Därför är det positivt att kvinnors finansiella hälsa ökar, även om det fortfarande är lite kvar till männens nivå, säger Madelén Falkenhäll.

Äldre har det bäst

Den grupp människor som har allra bäst finansiell hälsa är de som är över 60 och uppåt. Detta med anledning av att många äldre har skapat sig en trygg privatekonomi genom sparande och försäkringar.

Sämst ligger det istället till för 40-åringarna. Även ensamstående föräldrar har det tufft.

– I fyrtioårsåldern kan de ekonomiska marginalerna vara mindre. Många har hemmaboende barn vilket kan innebära större utgifter, samtidigt som man eventuellt har högre boendekostnader. Äger man sitt boende kan också räntehöjningarna påverkat den här gruppen mer än andra, säger Madelén Falkenhäll.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig