Aktiespararna

Svenskklassikern: "Inga planer på börsnotering"

Av David Flatbacke-Karlsson
4 juli 20173 min lästid

Svenska småsparare tycks gå miste om en riktig klassiker.
Volvo Cars ser ut att nobba aktiemarknaden.
– Vi planerar ingen börsnotering, säger vd Håkan Samuelsson.

1999 sålde AB Volvo Volvo Cars till Ford.

18 år senare har ryktena varit många om att Volvo, som nu ägs av Geely, ska vara nära att ta sig in på börsen.

Men nu förnekar vd Håkan Samuelsson att en notering ligger nära till hands.

Mycket prat

Klassiska Volvo personvagnar, även känt som Volvo Cars, lämnade AB Volvos ägo 1999. Snacket om att nuvarande huvudägaren Geely ska sätta bolaget på aktiemarknaden – antingen på Stockholms-, London- eller Hong Kong-börsen – har varit intensivt under 2017.

Att preferensaktier, som kan omvandlas till listade aktier, värda 5 miljarder kronor köptes (http://www.di.se/nyheter/avtalet-som-for-volvo-cars-till-borsen/) av Första AP-fonden, AMF och Folksam precis före årsskiftet fick inte ryktena att stanna av direkt, heller.

Det ser dock inte ut som om Volvo Cars kommer att bli någon svensk folkaktie. Inte på ett tag framöver i alla fall.

– För tillfället planerar vi ingen börsnotering, säger vd Håkan Samuelsson, som är på plats på Almedalsveckan, till TT i en intervju som återges av SvD Näringsliv. (https://www.svd.se/just-nu-volvo-cars-vd-intervjuas-i-almedalen)

De äger frågan

Den kinesiska huvudägaren äger, enligt Håkan Samuelsson, helt och hållet frågan om när och på vilken handelsplats en eventuell börsnotering ska ske.

Sedan Volvo Cars hamnade i händerna på Li Shifu, ordförande i Geelykoncernen, har vinden vänt för bolaget. Volvo, med klassiak göteborgska anor, har fått ordning på försäljningen och sett vinsterna stiga. Bolaget omsatte 190 miljarder svenska kronor medan rörelseresultatet landade på strax över 11 miljarder 2016. Året blev det tredje av rekordkaraktär i rad.

Så ser framtiden ut

Volvo Cars har satsat hårt på självkörande bilar de senaste åren. Kritiken mot att bolaget inte har varit lika skickligt när det handlar om elbilar har dock inte låtit vänta på sig. 2019 väntas en renodlad personbil däremot finnas till försäljning.

– Den kommer att kunna köpas av vanligt folk, säger Håkan Samuelsson, som är övertygad om att elbilar är framtiden.

Han tror även att självkörande bilar kommer att ta över mer och mer på vägarna. Men det dröjer länge förrän bilkörandet blir helt automatiskt, enligt honom.

– Vi måste ha ett blandat sätt, det är mest realistiskt, säger Håkan Samuelsson.

FAKTA

Det här är Volvo Cars

Grundat: 1960 (av AB Volvo).

Uppköpt: 1999 av Ford Motor Company, 2010 av Zheijang Geely Holding Group.

Ägare: Zheijang Geely Holding Group, Första AP-fonden, Folksam och AMF.

Huvudkontor: Torslanda, på Hisingen i Göteborg.

Styrelseordförande: Li Shifu.

Verkställande direktör: Håkan Samuelsson.

Antal anställda runt om i världen: Över 31 000 personer, varav över 15 000 i Göteborg. I Sverige finns fabriker i Torslanda, där mest tillverkning sker, Skövde och Olofström. Volvobilar tillverkas även i Gent, Belgien, och i kinesiska Chengdu samt Daqing.

Dela med dig