Aktiespararna

Sverige måste snabbt bygga ut elinfrastrukturen - SKGS

Av Finwire/Redaktionen
17 juni 20241 min lästid
Sveriges industri är i behov av både mer el och utbyggd infrastruktur för att kunna vara konkurrenskraftig och klara av den nödvändiga klimatomställningen. Det framgår av en rapport från SKGS, den elintensiva industrins samarbetsorganisation.

Industrins elbehov uppges öka med 88 TWh till 2035, vilket innebär att det kommer krävas en årlig utbyggnadstakt på 5 TWh under kommande 10-årsperioden för att bibehålla elöverskottet och säkra konkurrenskraftiga priser.

“I södra Sverige, där innovations- och kemiindustrin är som störst, väntas elunderskottet nästan tredubblas mellan 2030 och 2035. Den osäkra elförsörjning får företagen att tveka i sina investeringsbeslut och vi har redan sett företag som valt att i stället investera utomlands. El är en grundförutsättning för investeringsviljan. Fortsätter utvecklingen riskerar vi undergräva svensk konkurrenskraft och omställning”, säger Jonas Hagelqvist, vd i IKEM.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig