Du är här

2017-07-14

Sverigefonder bland första halvårets vinnare

Fonder för svenska småsparare har gått bra det senaste halvåret och bland vinnarna kan Sverigefonderna hittas. 

På förlorarsidan finns Rysslandsfonder och USA-fonder.

Fonderna för de svenska småspararna har gått bra det senaste halvåret med en genomsnittlig uppgång på 5 procent. Om man kollar aktiefonder så var den genomsnittliga avkastningen 7 procent.

I en intervju med TT säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar

- På ett halvår är det ganska bra avkastning.

Bland alla fonder så har sverigefonder varit årets vinnare och har gått upp med i genomsnitt 11 procent det första halvåret enligt TT. Detta slår Stockholmsbörsens breda index OMXSPI som gått upp drygt 10 procent. Indexet mäter dock inte utdelningar vilket antagligen orsakat diskrepansen.

USA och Ryssland förlorare

Rysslandsfonder har varit en av årets stora förlorare.

- Rysslandsfonderna hänger starkt ihop med energi eftersom en stor del av Moskvabörsen är relaterad till olja och gas, och fallande oljepris påverkar negativt, säger Lindmark till TT.

Även det stora landet i väst, USA, har haft det kämpigt i år. USA-börserna är enbart upp två procent efter halva året och den magra uppgången beror enligt Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg på att den amerikanska börsen är högre värderad än den svenska. Samt att amerikanska centralbanken har börjat höja räntorna.

- Fonderna som är exponerade mot Nordamerika har gått sämre på slutet. Inledningsvis gick de bra i spåren av Trump men på senare tid har de tappat eftersom värderingen är hög, det finns en viss tvekan kring konjunkturen samtidigt som den amerikanska centralbanken klivit in i en räntehöjningscykel, säger Söderberg till TT.

Europa har blivit mer stabilt

Förutom lägre värderingar så har även Europa belönats med bra tillväxt och lägre politisk risk. Detta har medfört att europeiska fonder gått bra de senaste månaderna.

- Tillsammans med en fortsatt stimulativ europeisk centralbank i ryggen samt bättre ekonomisk statistik än väntat, har det inneburit stora inflöden av kapital till Europa och utflöden från USA. Det är en ganska tydlig trend de senaste månaderna, säger Carl-Henrik Söderberg till TT.

IT-fonderna sticker ut särskilt och står för en uppgång på 12 procent i genomsnitt.

- Det är en bransch i medvind för tillfället, där flertalet stora teknikbolag levererar hög tillväxt samtidigt som framtiden ser ljus ut. Att värderingarna har kommit upp ordentligt verkar inte bekymra marknaden nämnvärt, säger Carl-Henrik Söderberg.

- Generellt kan sägas att den typen av aktier tenderar att gå bra när börsoptimismen och riskaptiten bland investerare är på topp, säger han vidare.

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.