Aktiespararna

Sveriges BNP minskade

Av Elin Hanspers
29 januari 20241 min lästid
Sveriges BNP minskade med 0,3% i december, säsongsrensat och jämfört med föregående månad. Det visar BNP-indikatorns preliminära sammanställning.

På årsbasis sjönk BNP-indikatorn 0,1%, skriver SCB. För fjärde kvartalet som helhet ökade bruttonationalprodukten med 0,1% jämfört med kvartalet innan.

”2023 avslutades med tre månader med relativt små rörelser i sammantagen ekonomisk aktivitet där vi sett en viss försvagning i inhemsk användning som till stor del vägts upp av en förstärkning i utrikeshandelsnettot,” säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

I en kommentar skriver Nordea att siffrorna indikerar att BNP-tillväxten var starkare än väntat i fjärde kvartalet, troligtvis på grund av en stark varuexport.

"Viktigare för inflationen är att inhemsk efterfrågan är svag, vilket minskar eventuellt inhemskt kostnadstryck. Den svaga efterfrågan från framför allt hushållen illustreras av den mycket svaga utvecklingen för detaljhandeln. Dessutom kommer sannolikt exporten att försvagas framöver. BNP-siffrorna stöder alltså synen på räntesänkningar, trots att rubrikerna är bättre än befarat", skriver de.

Marknadsnyheter

Dela med dig