Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-24

Sveriges Warren Buffetts bästa börsråd: ”Köp och behåll bra bolag”

wysiwyg_image

Per H. Börjesson är Aktiespararens pejlingmästare 2019.
Nu delar han med sig av sitt recept bakom prestigevinsten, blickar framåt – och delar med sig av ett par tips till småsparare.
– På lång sikt är man en vinnare genom att köpa aktier när man har pengar, säger Spiltan-vd:n.

Per H. Börjesson har gjort succé med sitt egenstartade investmentbolag Spiltan.

Nu kan han, som även blivit känd genom sina böcker om sparande, titulera sig mästare i Aktiespararens pejlingpanel i vilken hundratals experter svarar på frågor om aktier och börsen och vars svar publicerades löpande i tidningen.

 – Jag brukar säga att prognoser är svåra att göra speciellt om de rör framtiden så givetvis har jag haft en hel del tur. En faktor är att jag satsat på att Sverige och fastigheter skulle gå bra under 2019, säger Per H. Börjesson.

Vilka knep ska man använda sig av för att bli framgångsrik i en tävling likt pejlingen?

 – Man ska vara optimist och tro på att börsen går upp samt chansa på lite av de mindre noterade aktierna.

Rätt väg att gå

Per H. Börjesson, kallad för ”Sveriges Warren Buffett” efter sina böcker om världens kanske bäste investerare genom tiderna och jämförelserna med densamme, ser fortsatt goda möjligheter för svenska aktier 2020.

 – På kort sikt skulle jag satsa på de utbombade bankaktierna som kanske stiger fram till dess att utdelningarna kommer. Jag tror fortfarande på Sverige då utländska aktier har dolda risker, valutaexponering och högre transaktionskostnader.

Han tycker samtidigt att det är viktigt att ha ett längre perspektiv på sina investeringar.

– Börsen kommer som vanligt att gå upp, ned eller lika (under 2020). På lång sikt är man en vinnare genom att köpa aktier när man har pengar. Låga räntor driver fortfarande marknaden, men det gäller att vara mentalt förberedd på att någon gång måste det komma en större korrektion.

Nämn tre saker som kan göra en person till en framgångsrik investerare över tid?

– Köp och behåll bra bolag som till exempel svenska investmentbolag.  Vanligaste misstaget är att sälja bolag som gått upp för att ta hem en vinst.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.