Aktiespararna

Svolders vd efter raset: "De kommer vara vinnare över tid"

Av Cristofer Andersson
9 oktober 202210 min lästid
Ulf Hedlundh, vd för Svolder. .Foto: Pressbild.
I nästan 30 år har han varit vd för investmentbolaget Svolder. Men nu är det bara några månader kvar innan Ulf Hedlundh gör sin sista dag på jobbet. I en intervju med Aktiespararna berättar han nu om receptet som gjort Svolder så framgångsrikt på börsen, bolagen han tror på, framtidsutsikter för marknaden och en sista hälsning till de investerare som är oroliga för hur Svolder kommer att utvecklas utan Hedlundh vid rodret:

"Jag är inte Svolder. Vi är ett litet, erfaret team som har jobbat tillsammans i många, många år".

Trots att det är minst sagt skakiga tider på börsen är det en lugn, kaffedrickande Ulf Hedlundh som möter Aktiespararen en sen fredagseftermiddag i början oktober. För ett par veckor sedan höjde såväl svenska Riksbanken som amerikanska centralbanken, FED, sina styrräntor kraftigt och sedan dess har det varit stora nedgångar på världens börser.

”Jag har förståelse för kritiken mot den svenska Riksbanken och Ingves, men jag tycker att det i diskussionen glöms att de, i ett europeiskt och internationellt perspektiv, historiskt har gjort ett bra jobb, inte minst under corona då de gick ut och garanterade 500 miljarder kronor till de svenska bankerna. Absolut har hela farsen med noll- och minusräntor pågått för länge, men jag tycker kritiken just nu är för enkelspårig”, säger Ulf och fortsätter med att lyfta fram hans tro om att noll- och minusräntor var och kommer att förbli en anomali i ett historiskt perspektiv:

”I långa loppet är det ohållbart och kostnaderna för nuvarande och kommande generationer kommer vara kännbara.”

Då är inflationstoppen nådd

Beträffande när inflationen har nått sin topp är svårt att se.

”Den svenska inflationen har inte toppat, men kanske har den amerikanska nått sin högsta punkt. Jag tror att en ljusning kommer att ses kring Q1-Q2 2023 och att USA kommer vara först ut.”

Inflation och räntor påverkar bolagen och Svolders VD återkommer gång på gång till vikten av att äga bolag med stabila finanser.

”Kassaflödena ska vara starka och marginalerna, över tid, stabila. Bolag som tillhör topp två, tre inom sin sektor har och ska klara av att behålla sin pricing power, vilket kommer bli tydligt under de kommande 6–18 månaderna.”

Ett bolag som lyfts fram är New Wave, där grundaren och VD:n, Torsten Janson, de senaste åren genomfört ett lyckat effektiviseringsprogram.

”New Wave hade sitt stålbad under Coronakraschen och har sedan dess arbetat hårt med att effektivisera sin verksamhet. Att det har varit lyckat syns idag, då bolaget står starkare än aldrig tidigare. Craft är ett erkänt och eftertraktat märke och den amerikanska marknaden växer. Här finns mycket som vi på Svolder gillar, såsom just en stark marknadsposition, pilotskolan samt stabila finanser och pålitliga kassaflöden, vilka möjliggör stabila utdelningar. Jag tycker aktien är relativt billig kring 140 kr och är förvånad att inte fler institutioner följer bolaget.”

Jobbar helst med små bolag

Ett bolag som har desto fler institutionella analytiker är Saab, som Svolder sålde under årets första kvartal. Istället har man en position i det lite mindre försvarsbolaget Mildef, som noterades för lite mer än ett år sedan.

”Saab har länge haft lönsamhetsproblem och dessutom blev de lite för stora för oss. Innan Sveriges medlemskap i Nato var det svårt för bolaget att fullt ut klara av att konkurrera med andra länder och deras tillverkare. Samma var såklart gällande med MilDef, men dels är Sverige nu med i Nato, dels får vi här ett litet mindre bolag vars fokus främst är på Norden”, säger Ulf medan han tillåter sig att diskutera försvarsindustrin som grupp:

”Varje svensk kapitalförvaltare bör överväga att äga försvarsaktier av moraliska skäl. Västvärlden måste försvara sig och finns inte kapital eller starka ägare i de bolag som producerar försvarsmaterial kommer det inte att fungera. Upptåget med hur det ena dagen klassades som ohållbart för att andra dagen klassas som motsatsen är lika skrämmande som skadlig.”

Bolag med stabila finanser, piloter i ledning och/eller styrelse samt starka marknadspositioner är vad Svolder investerar i. Med tillägget att de ska vara relativt små.

”Jag tycker det är en speciell grupp av bolag att arbeta med. Det blir en tätare och mer nära tvåvägskommunikation med VD/ordförande och man har stor insyn och möjlighet att påverka. Sedan har små, välskötta bolag med bra ledning och styrelse, den fina förmågan att växa kraftigare och snabbare relativt de större. För mig har småbolag alltid lockat mer än stora.”

"Småbolag kommer fortsätta vara vinnare"

Den erfarna VD:ns ord går att se i Svolders aktiegraf, som har en minst sagt imponerade utveckling.

”Vi är ödmjuka, men såklart stolta. Över tid bedömer jag och alla på Svolder att småbolag kommer fortsätta vara vinnare. Dock tenderar de att som grupp ta mer stryk i sämre tider, likt nuvarande. Dels beror det på att institutionella investerare säljer av för att placera i mer likvida tillgångar, dels för att alla småbolag inte har styrkan att parera utmaningarna som föreligger.”

Stryk har Svolders substansvärde och med det aktie tagit detta år, om än att de per sin bokslutskommuniké från den 6 september har presterat 11 % bättre än sitt jämförelseindex, CSRX.

”Det har gått okej i år, men såklart är vi inte nöjda. Vi kunde ha sålt lite mer i slutet av 2021 och därmed frigjort mer kassa, men det är alltid lätt att vara efterklok. Precis som vi skulle ha hållit kvar Nibe samt Axis lite längre innan vi sålde dem för många år sedan ”, resonerar Hedlundh och återkommer till att Svolder investerar på lång sikt och att man därmed måste vara beredd på samt acceptera att det kommer perioder med nedgångar.

"Kan utföra mirakel"

Utmaningar och anpassning återkommer flera gånger under samtalet och är det något Ulf känner att han tar med sig efter sina snart 30 år som VD är det att han ständigt slås och imponeras över hur snabbfotade, anpassningsbara och dynamiska bra bolag är.

”Vi kommer att se samma i och efter den här krisen. Bra bolag ska klara av att anpassa sig och här är ju New Wave ett aktuellt exempel. Dessa erfarenheter ger mig också ett lugn, för jag vet att bra ledning och styrelse tillsammans med en positiv företagskultur kan utföra mirakel.”

Mirakel är vad som tycks behövas inom framför allt fastighetsbranschen, men även inom byggsektorn.

”Fastigheter är en sorts belånad obligationsfond. Med det sagt finns värden att skapa, men som investerare ska man alltid ha med sig detta. Allt hänger på avkastningskraven och med låga eller till och med negativa räntor har de såklart minskat, då alternativen varit få. Dock tenderar många att vara kortsiktiga och att alltid utgå från att ’nuet’ kommer gälla för all framtid. I bra tider är det inget som fångar vare sig småspararna eller de större aktörernas ögon, men i sämre tider är obligationernas och banklånens räntor och löptider helt plötsligt centralt.”

"Bra bolag med stark finansiell ställning"

Hedlundhs erfarenhet framkommer gång på gång under samtalet och han spår att vissa bolag kommer att gå under, eller införlivas i större.

”Marknaden har varit dopad och vi kommer att få se agnarna skiljas från vetet. När och vilka som kommer komma ut som vinnare återstår att se, men en gallring kommer att ske”, fortsätter VD:n och tillåter sig själv att reflektera:

”Byggbolagen har dragits med i fallet och absolut drabbas även de av den ökande inflationen, men här tycker jag marknaden gjort fel med att dra alla över en och samma kam.”

Ett bolag verksamma inom fastigheter, men framför allt på entreprenad- och projektutveckling är Wästbygg Gruppen – ett bolag som finns i Svolders portfölj och som har en vikt motsvarande 2,7 % av substansen. Under det senaste året har det varit en personalomsättning.

”Det är ett bra bolag med en stark finansiell ställning. Uppenbarligen är aktien nedtryckt med den underliggande verksamheten fortgår. Det ska dock erkännas att det inte känns bra med den personalrotation som har setts – vad händer?”

Hälsningen till investerare

Samtalet börjar lida mot sitt slut, men Aktiespararen tillåter det inte att avslutas innan Ulf får besvara de farhågor som finns från tiotusentals aktieägare om att Svolder kommer bli ett sämre investmentbolag i och med hans kommande avgång.

”Det är på ett sätt hedrande att få höra och läsa detta, men jag är inte Svolder. Vi är ett litet, erfaret team som har jobbat tillsammans i många, många år. Svolders investeringskriterier är sanktionerade av styrelsen och sitter i väggarna, som det heter. Jag är övertygad om att styrelsen kommer hitta en bra och kompetent ny VD som kan ta Svolder vidare mot nya höjder.”

Fakta

Namn: Ulf Hedlundh

Född: 1960 Trollhättan

Familj: Hustru Katarina och barn från tidigare förhållande

Bor: Huddinge

Gör: VD för Svolder, styrelseledamot i Garo och Arla Plast

Intressen: Löpning, fritidshus och skidåkning

De tre största innehaven i privata portföljen: Svolder, Garo och Arla Plast. Därtill fondplaceringar i tjänstepensionsportfölj.

Dela med dig