Aktiespararna

Swedbank ändrar sig: Sänker Vestum till behåll

Av Eric Emanuelsson
29 augusti 20232 min lästid
Direkt efter Vestums Q2-rapport upprepade Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux sin köpstämpel för bolaget. Under onsdagen sänker man dock till behåll, enligt en ny analys på Aktiellt.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Bygg- och anläggningsbolaget Vestum kom med sin Q2-rapport under tisdagsmorgonen.

Bolaget redovisade en ökande omsättning under det andra kvartalet, jämfört med samma period året innan. Men rörelsevinsten minskade.

Marknaden tolkar rapporten negativt och aktien backade.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som står bakom Swedbanks aktieanalyser, kom med en snabb-analys på Aktiellt direkt efter rapporten, där man upprepade sin köpstämpel och en riktkurs på 21 kronor.

Sänker Vestum till behåll från köp

Under onsdagsmorgonen släpper dock analyshuset en ny analys på Swedbanks Aktiellt, där man väljer att sänka Vestum från köp till behåll och sätter en ny riktkurs på 7,50 kronor.

Analyshuset skriver att den organiska tillväxten för Vestum fortsätter utan några större förändringar i utsikterna.

Men man ser risker som kopplas till den höga skuldsättningen och den lägre marginalen i kombination med ett behov av att betala tilläggsköpeskillingar.

"Vilket sannolikt ligger som en våt filt på aktien på kort sikt och hindrar skuldminskning. Vi sänker våra förväntningar för justerad ebita med 8-9 procent för 2023-2024. Vår riktkurs sjunker från 21 SEK till 7,5 SEK. Vi sänker vår rekommendation från Köp till Behåll, då vi byter till en riktkurs baserad på multiplar för EV/ebita", skriver man.

Banken använder nu en multipelbaserad riktkurs istället för kassaflödesbaserad.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.


VestumMedia och analyshus

Dela med dig