Aktiespararna

Swedbank lyfter sitt råd för aktier

4 april 20232 min lästid
I en uppdatering av bankens investeringsstrategi ser man nu mer positivt på aktiemarknaden.

Swedbank lyfter sin vikt för aktier till neutral, från tidigare undervikt. Övervikten i räntor sänks samtidigt till neutral vikt. Samtliga tillgångsklasser får därmed neutral vikt. Det visar månadens uppdatering av bankens investeringsstrategi.

"Förändringen ska i huvudsak inte ses som ett spel på högre risk utan snarare som ett resultat av en osäker omvärld där vi under en tid upplevt högre svängningar i räntor än i aktier. Det är mycket ovanligt och givet den omvärldssituation vi befinner oss i är utfallsutrymmet för de olika tillgångsklasserna större än vanligt", säger Mattias Isakson, chef strategi & aktier.

Han ser en uppenbar risk för snabba skiften framöver och därför neutraliserar banken sin tillgångsallokering.

Inom aktier har banken en neutral vikt för tillgångsslaget och för Sverige, Japan och tillväxtmarknader medan banken har en undervikt för USA och övervikt för Europa. Inom krediter är rekommendationen övervikt för investment grade och undervikt för high yield.

Inom aktier ser Swedbank ändå tydliga nedsidesrisker på lite sikt och risken för en hårdare konjunkturlandning har ökat. Detta ser man dock inte tecken på just nu.

"Efterdyningarna av bankkrisen är dock högst oklara och i väntan på tydligare signaler väljer vi nu att neutralisera aktievikten från en undervikt. Inflation, frågetecken kring konjunkturutvecklingen, oro för mer bankrelaterade problem och förväntningar på centralbankerna är faktorer som sannolikt kommer att prägla aktiemarknaden ett tag till", skriver storbanken.

Dela med dig