Aktiespararna

Swedbank ökar övervikten i aktier

Av Jessika Bouveng
10 april 20242 min lästid
Mattias Isaksson är chefsstrateg hos Swedbank.
Swedbank ser bredare uppgångar på aktiemarknaden och banken väljer därför att höja övervikten i aktier.

Swedbank presenterar idag sin Investeringsstrategi för april månad. Bankens chefsstrateg Mattias Isaksson menar att det är “dags för sommardäck” då utsikterna för börsen ser ljusa ut.

“Vi fortsätter på inslagen väg, men med en högre övertygelse där de större negativa överraskningarna verkar utebli ökar vi övervikten i aktier, neutraliserar den tidigare undervikten i krediter och finansierar detta genom en undervikt i räntor”, säger Mattias Isakson.

Det som tydligast stödjer Swedbanks optimism är konjunkturutvecklingen. Samtidigt är det den största hotet för bakslag.

“Detta har vi kommunicerat tidigare men vi har stärkts i denna uppfattning. Den amerikanska och ledande ekonomin fortsätter att visa upp styrketecken och vi ser gröna skott i Europa. Viktiga indikatorer såsom inköpschefsindex pekar åt rätt håll, säger chefsstrategen.

Börsen står sig

Swedbank menar att trots det något mer nedkylda ränteförväntningarna har aktiemarknaden inte märkbart reagerat. Banken tror inte heller att den kommer göra det om styrkan i ekonomin håller i sig.

“Många risker finns kvar och kan nog visa sig med fördröjning, men mjuklandningen som basscenario har ökat övertaget och aktier är det bästa tillgångsslaget för att få exponering mot en sådan utveckling”, säger Mattias Isaksson.

Inför den stundande rapportsäsongen ser Swedbank inte någon vidare vinst-eller lönsamhetssvacka.

“Starkare konjunktursignaler och en bättre spridd vinstutveckling ger också förutsättningar för bättre deltagande i kursutvecklingen från tidigare förbisedda, och ofta lägre värderade delar av marknaden”.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig