Aktiespararna

Swedbank: Så mycket kommer Riksbanken höja räntan totalt

25 april 20231 min lästid
Erik Thedéen är chef för Riksbanken. Prognosen kommer från Swedbank.Foto: Pressbilder
Nya prognosen - bankens negativa scenario för 2023: "Tydlig påverkan"

Sveriges ekonomi håller på att stagnera under den höga inflationen som ger mindre köpkraft tillsammans med de snabbt ökande räntekostnaderna. Det framgår av senaste Swedbank Economic Outlook.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Banken menar också att det kommer att bli två tuffa år för Sverige framgent, och tror att Riksbanken kommer att fortsätta höja styrräntan till in i juni. Då väntas den toppa på runt 4 procent.

Negativa scenariot

I rapporten framgår det också att tillväxtprognoserna för 2024 har reviderats ned till 0,3 procent från tidigare 0,9 procent. Arbetslösheten väntas då uppgå till hela 8,6 procent.

"Förra året sjönk köpkraften med nästan 190 miljarder kronor enbart på grund av prisökningarna och vi räknar med att den fortsätter att minska med ungefär lika mycket. Hushållens räntekostnader har fördubblats och vi räknar med att de fördubblas även i år. Det innebär att köpkraften urholkas ytterligare, vilket får en tydlig påverkan på svensk ekonomi", kommenterar chefsekonomen Mattias Persson.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig