Aktiespararna

Swedbanks lista: Här är bästa aktierna i Norden

Av Eric Emanuelsson
24 november 20223 min lästid
Swedbank har uppdaterat listan på sina nordiska favoriter. Listan består just nu av sex stycken aktier, där banken har köprekommendation på samtliga. På två av aktierna ser de en uppsida på nästan 100%.

Nordiska favoriter är en lista från Swedbank, där de pekar ut sina favoritaktier som är noterade i Norge, Danmark och Finland. Placeringshorisonten är ett år framåt.

Aktierna som just nu finns på listan, som publiceras på Aktiellt (https://www.swedbank-aktiellt.se/analyser/nordiska_favoriter/2022/v47/index.csp), är de danska bolagen Coloplast, GN Store Nord, Maersk, de norska Bakkafrost och Schibstedt samt till sist det finska bolaget Valmet.

Swedbank har en stark bolagsvy hos samtliga bolag och ser en uppsida hos alla, utifrån dagens aktiekurser.

Det bolaget som banken ser högst uppsida hos är Schibstedt, där man har en riktkurs på 360 norska kronor. I dag kostar en aktie 182 norska kronor.

Banken skriver att Schibstedt är långsiktigt köpvärd, men varnar samtidigt för att aktien är "relativt känslig" för räntenivån och att slagigheten i aktien stundom kan vara stor.

Det bolaget som Swedbank ser näst högst uppsida hos är det danska bolaget GN Store Nord. Banken har en riktkurs på 324 danska kronor, och dagens aktiekurs ligger på 167,40 danska kronor. Bolaget tillverkar hörapparater och Swedbank skriver i sin analys att "med en åldrande befolkning, ökande bullerföroreningar och en allt större medelklass förväntas marknaden för hörapparater ha en årlig tillväxttakt om 4-6 procent de kommande åren. Penetrationsgraden för hörapparater är dessutom mycket låg, vilket borgar för en långsiktig och strukturell tillväxt".

Det tredje bolaget som banken ser högst uppsida hos är Maersk, som har en riktkurs på 21 200 danska kronor, och i dag kostar en aktie 15 060 kronor.

Maersk är ett containerlogistikföretag.

Swedbank skriver i sin analys att "trots de svagare marknadsutsikterna finner vi således aktien attraktivt värderad och våra justerade nettovinstestimat för 2023-2024 ligger över marknadens förväntningar. Vi finner också stöd från den mycket höga kapitalåterföringen som väntas de kommande åren".

Man skriver vidare att:

"Största risken till våra antaganden ligger nu i om det blir en mer kraftig inbromsning av ekonomin, vilket skulle kunna påverka volymerna än mer negativt än vad vi har i våra prognoser. Andra risker ligger i om det skulle ske en substantiellt ökad orderingång av nya fartyg, samt om bunkerpriserna skulle stiga kraftigt".

Nedan är en tabell på Swedbanks nordiska favoriter

Bolag
Coloplast
Bakkafrost
GN Store Nord
Maersk
Schibstedt
Valmet

Dela med dig