Aktiespararna

Swedbanks tidigare vd döms till fängelse

Av Redaktionen
10 september 20242 min lästid
Birgitte Bonnesen.
Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen döms för grovt svindleri och påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Beskedet kommer efter att hon friats i tingsrätten.

Svea hovrätt menar att den tidigare bankchefen lämnat vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med bankens rapport för tredje kvartalet 2018. Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland.

"Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som har gjorts till media och aktieanalytiker. Rätten har då kommit fram till att två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Johannisson.

Bonnesen döms alltså för grovt svindleri men frikänns från åtalet i övriga delar.

Inte löna sig vara "vag och hal"

Aktiespararnas vd Joacim Olsson välkomnar beskedet.

"Det sänder en viktig signal att man kan inte vilseleda marknaden hur som helst. Det här kommer också att påverka hur börsnoterade bolag kommer att agera med information till marknaden framöver", säger Olsson till SVT och tilllägger att det inte ska löna sig att vara "vag och hal".

Han konstaterar att detta är en av de största näringslivsskandadelerna i modern tid och där ingen, fram till dagens dom, har behövt ta ansvar.  

Domen – som redan kallats ”historisk” – kommer att också få konsekvenser för såväl åklagare som bolagsledningar, menar Jan Leopoldson, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare som själv inte varit inblandad i målet.

Till SvD har du sagt att en fällande dom kan leda till fler utredningar och fler åtal som handlar om vad man som bolagsledning får säga.

”Det är klart att åklagarna kommer att läsa domen noga. Domen visar att bolagsledningar måste vara mer noggranna med vad de säger. Annars kan det uppfattas som att det blir ett skevt urval av fakta – det vill säga att det blir vilseledande.”

Kommer domen också leda till att bolagsledningar blir mer försiktiga med hur de kommunicerar?

”Ja, det tror jag absolut. Bonnesen fick ju en ganska ordentlig påföljd också.”


Dela med dig