Aktiespararna

Systemair bommar förväntningarna

Av Finwire/Redaktionen
5 mars 20242 min lästid
Omsättningen och rörelseresultatet kom in under förväntan.
Ventilationsbolaget Systemair redovisar en sämre än väntad delårsrapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2023/24.

Systemairs omsättning sjönk 7,1% till 2 827 miljoner kronor (3 043). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 3 004. Den organiska försäljningstillväxten var 0,1% (22,2).

“Det höga ränteläget har lett till minskad nybyggnation i flera regioner. Norden och Västeuropa visar i kvartalet negativ organisk tillväxt medan flera länder i Mellanöstern och Asien fortsatt har en god tillväxt”, kommenterar vd Roland Kasper.

Kasper framhåller också att Systemair möter väldigt tuffa jämförelsesiffror. Fjolårets höga organiska tillväxt var driven av återhämtningen efter störningar i komponentförsörjningen, påpekar han.

Rörelseresultatet blev 73 miljoner kronor (277). Rörelsemarginalen var 2,6% (9,1). I rörelseresultatet ingår omstruktureringskostnader för flytt av Menergas produktion till Slovenien på totalt 125 miljoner kronor. Detta är känt sedan tidigare.

Justerat rörelseresultat uppgick till 198 miljoner kronor (277), med en justerad rörelsemarginal på 7,0% (9,1).

Resultatet efter skatt blev -24 miljoner kronor (170), analytikerkonsensus 87.

Resultat per aktie uppgick till -0,12 kronor (0,79).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 403 miljoner kronor (279).

Väntar sig mer positiv marknadsutveckling

“Vi ser en hög aktivitetsnivå i konsultledet och hos ventilationsentreprenörerna. Vi förväntar oss en mer positiv marknadsutveckling i spåren av sänkta marknadsräntor och uppnådda inflationsmål”, säger Kasper om framtidsutsikterna.

I förra rapporten sades Systemair vara försiktigt optimistiska till den fortsatta utvecklingen under resten av räkenskapsåret.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig