Aktiespararna

Ta det lugnt med nya börsflugan: ”Ska känna sig bekväm”

Av David Flatbacke-Karlsson
15 januari 20183 min lästid

Allt fler sparare hakar på cannabiståget.
Men ta dig en noga funderare på om du ska hänga med på resan.
– Tänk igenom en extra gång, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SVT.

Sedan Kalifornien, staten i USA med flest invånare, gav cannabis grönt ljus har bolagen som sysslar med marijuana gått som tåget på börsen.

Aktierna har seglat upp som oväntade småspararfavoriter.

Däremot är det sunt att fundera kring huruvida du som enskild individ verkligen vill investera i branschen, enligt Aktiespararna.

I anslutning till årsskiftet blev cannabis för ”rekreation” lagligt i Kalifornien, USA:s folkrikaste stad.

Beslutet har fått bolagen som rör sig inom området att skjuta i höjden på aktiemarknaderna. Indexet över nordamerikanska cannabisaktier, där totalt 39 bolag återfinns, har stigit med hela 192 procent sett över de sex senaste månaderna, skriver Dagens Industri.

Heliospectra, som tillverkar belysningssystem till odlare och är listat på First North, har haft en raketutveckling på börsen. Göteborgsbolaget är upp cirka 88 procent sedan nyår.

– Det är lite bubbelvarning på kort sikt, men jag tror att själva företeelsen är här för att stanna. Jag ser fler plus än minus i marknadsutsikterna, men som sparare ska man vara försiktig med sådana här snabba kast i marknaden, säger Peter Östling, läkemedelsanalytiker på Pareto, till tidningen.

Har fångat svenskarnas blickar

Cannabisaktier har fångat stor uppmärksamhet i Sverige. Totalt har bolagen 30 000 aktieägare på Avanza – varav 25 000 av dessa tillkommit de två senaste månaderna.

Kanadensiska Aurora Cannabis är den fjärde mest populära utländska aktien hos nätmäklaren medan Canopy Growth placerar sig på tredje plats.

Aktierna har stigit omkring 470 respektive 395 procent det senaste halvåret, enligt DI.

”Tänk igenom en extra gång”

Aktiespararna tycker dock att du som sparare ska fundera ett extra varv gällande om du ska investera i cannabisbranschen eller inte.

– Här handlar det om en substans som både marknadsförs som ett läkemedel och en drog, med allt vad det innebär. Det är nog klokt att tänka igenom sitt eget ställningstagande en extra gång innan man trycker på köpknappen, säger vd Joacim Olsson till SVT

– Som enskild investerare ska en grundläggande förutsättning vara att det företag man investerar i bedriver en verksamhet i enlighet med lagar och regelverk. Det är också angeläget att investera i verksamheter som man känner sig bekväm med på ett moraliskt och etiskt plan, oavsett bransch.

Dela med dig