Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-09-09

”Ta tillbaka rödgröna höjningar av ISK-skatt”

wysiwyg_image

”Vi vill rulla tillbaka regeringens skattehöjning från 2018 genom att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75 procentenheter”, säger Ulf Kristersson, (M), till Aktiespararna.

Hur ser ni generellt på privatpersoners sparande i aktier/fonder. Är det en prioriterad fråga och i så fall varför?

”Ja, det är viktigt att alla har goda möjligheter att spara ihop en buffert eller till exempelvis kontantinsatsen för en lägenhet eller till pensionen.”

Vill ni göra förändringar i beskattningen av ISK och i så fall hur?

”För att stärka hushållens möjlighet att köpa en bostad, spara till pensionen eller bygga upp en buffert är det viktigt att kapitalbeskattningen uppmuntrar sparande. 2012 införde Alliansen ISK-kontot för att erbjuda ett enkelt sätt att med god förutsägbarhet spara långsiktigt. Sedan dess har den rödgröna regeringen höjt skatten på ISK-konton vid flera tillfällen. Det gör sparformen mindre attraktiv på två sätt, dels till följd av den direkta effekten av höjd skatt men också till följd av att förutsägbarheten minskar. Vi vill rulla tillbaka regeringens skattehöjning från 2018 genom att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75 procentenheter.”

Har ni andra förslag för att underlätta sparande i aktier/fonder?

”Utöver sänkt skatt på ISK driver vi andra skattesänkningar som innebär att möjligheterna att spara pengar, i en tid då Sverige blivit väldigt dyrt, ökar. Inte minst vill vi genomföra reformer som sänkt skatt på arbete och pension, sänkta drivmedelspriser och högkostnadsskydd för hushållens elkostnader. ”

Författare Göran Lind